Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Debrecenben is gond lehet a szemétszállítással?

Offmedia- 2016.05.26. 15:54
413
Aggódnak a jelenlegi helyzet miatt.
A csütörtöki közgyűlésen szinte parázsvita kerekedett a képviselők között a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2015. évi számviteli törvény szerinti beszámolója miatt. Varga Zoltán DK-s politikus például azt mondta, hogy örült az őszinte üzleti beszámolónak, amit egyébként véleménye szerint az "Orbán-rezsim összes rezsicsökkentéssel kapcsolatos hazugságát" tartalmazta. Itt arra célzott, hogy Varga László, a DHK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója így fogalmazott a jelentésében: "Kockázati elemet jelent ugyanakkor az a tény, hogy a rezsicsökkentett lakossági bevétel nem fedezi a szolgáltatás valós költségeit, s azt az önkormányzatoknak kell pótolni".

A DK-s képviselő aggódik, hogy az államilag létrehozott szemétholdinggal még komoly gondok lehetnek, több önkormányzati képviselő is megkongatta már a vészharangot. Nemrég például az RTL Klub híradójában is erről volt szó, többek között az is elhangzott a riportban, hogy a szerv egyelőre még számlázni sem tud, többen attól félnek, hogy pár hónapon belül teljesen leállhat a szemétszállítás egyes településeken. Varga Zoltán hozzátette, hogy "félő, hogy itt is az következik majd be, mint az oktatásban. Amihez a Fidesz hozzányúl, az vagy eltűnik, vagy ellopják, vagy tönkremegy."

Sokat spórol a lakosság, jó a rezsicsökkentés

Teljes mellszélességgel állt ki a rezsicsökkentés mellett Barcsa Lajos alpolgármester, aki szerint egyelőre nem kellene jósolgatni, nem tudni még, mit hoz a nemzeti hulladékgazdálkodási rendszer. Vannak még hiányosságok, amiket a jogszabály egyelőre nem rendezett, "addig erről kár is beszélgetni" - mondta.

Abban több képviselő is egyetértett, hogy jelenleg nagyon magas színvonalon van a szemétszállítás Debrecenben, és ezt nem kellene veszni hagyni. Madarasi István MSZP-s képviselő is tart egyébként attól, hogy az új rendszer nem tudja megállni a helyét minőségveszteség nélkül.

A közgyűlésen elhangzott számok szerint egyébként tényleg spórol a lakosság, a 80 literes kukákkal évente körülbelül 7000, a 60 literes kukákkal pedig évente 11 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni a lakosságnak Barcsa Lajos szerint. Ugyanakkor a DHK Kft. beszámolója azt is tartalmazza, hogy "a 120 literesnél kisebb edényt választó lakosok számától függően az új rendszer bevezetése 50-70 millió forint árbevétel kiesést eredményezhet". Erre egyébként Kőszeghy Csanád Ábel jobbikos képviselő is felhívta a figyelmet: a csökkentett kukaméret csökkentett bevételt is eredményez, ami összességében a veszteséget növeli.

Gyurcsány és Bajnai

Ha a DK kormányozna, rezsit emelne - szűrte le Balázs Ákos, a Fidesz debreceni frakcióvezetője, akivel Kőszeghy Csanád Ábel is egyetértett ebben. Barcsa Lajos felemlegette, hogy a Gyurcsány- és Bajnai kormányok alatt nagyon magas volt a gáz ára, a mostani kormány részéről a rezsicsökkentés pedig hatalmas segítség volt a lakosság számára.

Kőszeghy Csanád Ábel szerint ugyanakkor a mostani helyzet "aggasztó", és mindenképp kellene a kormány felé kommunikálni, hogy fenntartható megoldást találjanak ki a hulladékszolgáltatásra, mert "ez így nem fog jól működni".

Hozzászólások