Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Debreceni lány is bronzérmes lett a matek diákolimpián

MTI- 2016.07.19. 07:48
461
Összességében a tizennegyedik helyen végzett a magyar csapat az idei Nemzetközi Matematikai Diákolimpián.
A július 16-án zárult verseny részvételi csúcsot hozott, először lépte át a matematikai diákolimpikonok száma a hatszázat. A magyar csapat legfiatalabb tagja, Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos tanulója a 602 résztvevő közül a 12. lett. Az idei Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát Hongkongban rendezték meg 109 ország részvételével.

A csapattagok mindegyike szerzett érmet, Lajkó Kálmán, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos tanulója, valamint Nagy Kartal és Szabó Barnabás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium végzősei ezüstérmet, Baran Zsuzsanna, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója és Williams Kada, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos diákja bronzérmet nyert.

Hongkongban az összesített csapatversenyt az Egyesült Államok nyerte, Dél-Korea és Kína előtt. Az európai uniós országok közül egyedül Nagy-Britannia előzte meg a magyar csapatot.

Magyarország az 1959 óta minden évben megrendezett matematikai diákolimpia rendszeres résztvevője, a csapat rendre előkelő helyen végez a versenyben. A magyar csapatot évek óta vezető Pelikán József matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa diákként az 1960-as években maga is három aranyérmet és egy ezüstérmet nyert.

Hozzászólások