Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.20., csütörtök (Rafael)

Debreceni lézerblokkoló: hiába faggattuk az önkormányzatot

Somló-Bakos Dalma- 2016.06.03. 12:21
641
Kérdeztük őket, de nem válaszoltak rájuk.
Csütörtökön juttatta el a sajtónak Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció) képviselő azokat a fotókat, amelyeken állítása szerint lézerblokkoló van. Szerinte ezek az eszközök pont úgy néznek ki, mint amilyeneket már megismert az ország évekkel ezelőtt, amikor Lázár János "lézerblokkolós" botrányba keveredett.

Forrás:DK
A hír kipattanása után néhány órával a debreceni önkormányzat sajtóközlemény formájában reagált a vádakra. Azonban a kiadott közlemény elég szűkszavú volt, túl sok konkrétumot nem tartalmazott. Ezt írták benne: "Varga Zoltán képviselő úr olyan, Magyarországon legálisan forgalomba hozható eszközt próbál illegálisnak beállítani, amelyet bárki használhat a saját autójában. Ezen eszköz használatának módját jogszabály határozza meg. Azt, hogy a hivatali autókba szerelt eszközöket nem a Varga Zoltán által vélelmezett módon, hanem a jogszabályi kereteknek megfelelően használjuk, az is bizonyítja, hogy 2015-ben 2 db sebesség-túllépés miatti bírságot is kaptunk. Ezeket a büntetéseket nem az önkormányzat, hanem a hivatal belső eljárásrendjének megfelelően a sebesség-túllépéssel érintett gépjármű vezetője fizette meg."

Kíváncsiak lettünk, hogy a Varga Zoltán által készített fotókon pontosan milyen eszközt is láthatunk. Illetve az is felmerült bennünk, hogy ezek vajon milyen célból és mikor kerültek fel a kocsikra, ki kezdeményezte a felszerelést és mennyibe kerültek?

Forrás:DK
Azt mindenesetre nem árt tudni, hogy az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben ez áll: "Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát." Ez tehát azt jelenti, hogy az érintett kütyüket egyfajta detektorként lehet használni; megkérdeztük erről is az önkormányzatot, hogy ilyen funkciót töltenek-e be a felszerelt eszközök.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az önkormányzati közleményben említett sebesség-túllépések milyen mértékűek voltak, mekkora bírságot róttak ki emiatt, illetve szerettük volna tudni, hogy személy szerint kik vezették ekkor az önkormányzati autókat.

Kérdéseinket eljuttattuk a debreceni sajtóosztálynak. A választ az alábbiakban szó szerint idézzük: "A tegnap kiadott közleményen felül az önkormányzat több információval nem kíván szolgálni az ügyben."

Forrás:DK

Hozzászólások