Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Döbbenetesen átalakulhat a belváros, íme a látványtervek

Offmedia- 2016.08.25. 14:00
10295
Alig lehet ráismerni a képeken debreceni Dósa nádor térre.
Az Új Főnix Terv több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulását teszi lehetővé Debrecenben a 2020-ig tartó időszakban, biztosítva ezzel Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését - közölte lapunkkal az önkormányzat. Az Új Főnix Terv részeként a Dósa nádor tér rendezése érdekében tervpályázatot írt ki Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata „Debrecen, Dósa nádor tér rendezése, a Csapó utcai tömb átépítése és a gyalogos övezet kiterjesztés” címmel 2016. április 30-án.

A határidőig 3 pályamű érkezett. A pályázatok értékelését építész, urbanista, műemlékvédelmi és tájépítész tagokból álló bíráló bizottság végezte. A testület munkáját jogi, közlekedési, zenei, művészeti, gazdasági szakértők segítették.

Mi volt az elvárás?

A pályázati kiírás olyan összetett közterületet, zöldfelületet érintő és nem utolsósorban építészeti-urbanisztikai feladatok megoldására várt javaslatot a pályázóktól, melyek mindegyike önállóan is nagy kihívást jelentett.

A pályázóknak a címben megjelölt Dósa nádor tér és Csapó utcai tömb átalakítása mellett ki kellett térni többlet szolgáltatások telepítésére is, amelyek jól kiegészítik a meglévő kulturális (színházi, zenei) funkciókat, növelik a környéken élők és a szolgáltatásokat igénybe vevők komfortérzetét, emellett más kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítanak. A tervpályázat kiterjedt a Régi Városháza keleti határoló térfalának építészeti kiegészítésére, lezárására is. Feladat volt emellett a belvárosi gyalogoszóna kiterjesztése, valamint a Csapó utcán egy „zenei tömb” kialakítása is.

A bíráló bizottság az egyes pályaműveket egységes szempontrendszer alapján értékelte a közlekedés, a köztéri funkció betöltése, a zöldfelület kialakítása és a magasépítészeti megoldások alapján.

Az eredmény

Mindhárom beérkezett pályamű értékes gondolatokat hordozott az önkormányzat közlése szerint, igazolván azt, hogy a komolyzenei koncertterem a kijelölt területen elhelyezhető, funkcionálisan és közlekedési szempontból működőképes, a városi szövetbe illeszthető.

A pályaművek összességében igazolták a tervpályázati kiírásban foglalt elvárások teljesíthetőségét, ezért a bíráló bizottság eredményesnek tekintette a pályázatot.

A bíráló bizottság a beérkezett három pályaműből kettőt kiemelkedően magas színvonalúnak ítélt meg, amit a jelez a díjazás összegében megjelenő minimális eltérés is.

Helyezés Vezető tervező Díj
1. Bordás Péter 5 000 000 Ft
2. Kovács Péter 4 800 000 Ft
3. Görzsöny Gábor - Elek Attila 3 500 000 Ft


A nyertes pályázat

A nyertes pályamű szerint a Dósa nádor tér keleti oldalán megmaradnak a térszíni parkolók, a Csapó utca és a Sas utca egyirányúvá válik. A tervek alapján a Régi Városháza alatt több mint 70 új parkoló létesülne, míg a koncertterem alatti kétszintes mélygarázsban több mint 200 újabb parkoló épülne.
A köztéri funkciókat tekintve a virágpiac a jelenleginél magasabb színvonalú, multifunkciós piactérré válik és a Csapó utca északi oldalára települ át, egységes, kulturált utcabútorokkal, térburkolati rendszerrel.

A Dósa nádor tér fejlesztésére kiírt pályázatnak az úgynevezett „from grey to green” urbanisztikai elvet is követnie kellett, így a zöldfelületi értékek megtartása alapján a nyertes pályamű a meglévő fasori elemeket integrálja a tervben, azokat kiegészíti, illetve ligetes facsoportokkal gazdagítja.

A tervpályázatnak része volt egy úgynevezett „zenei tömb” kialakítása, ezen belül egy komolyzenei koncertterem tervezése is, melyre a két díjazott pályamű egyaránt kiemelkedő színvonalú megoldással igazolta a funkció elhelyezhetőségét.

További hírek az Új Főnix Tervről:

Hozzászólások