Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.17., vasárnap (Hortenzia, Gergő)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Eddig senki nem szervezett sétát az autistákért Debrecenben, az édesanya megcsinálta

Eddig senki nem szervezett sétát az autistákért Debrecenben, az édesanya megcsinálta

Somló-Bakos Dalma- 2017.04.02. 15:41
6994
Debrecenben először szervezték meg a figyelemfelkeltő sétát az autizmussal élőkért. A kezdeményező egy hétéves, autista kisfiú édesanyja volt.
Lufik, séta, citera, mazsorett, ének, hastánc – mozgalmas volt a vasárnap Debrecenben az Ifjúsági Házban. A csaknem 300 résztvevő, akik délelőtt az Egyetem sugárúttól a Kápolnási utcáig elsétáltak, mind viseltek magukon valami kéket. Ez a szín ugyanis az autizmussal élőkre hívja fel a figyelmet.

Forrás:offmedia.hu
„Felmerült bennem a kérdés, hogy miért pont én szerveztem meg az első ilyen jellegű sétát Debrecenben, az ország második legnagyobb városában? Vannak régóta működő alapítványok, egyesületek. Mégis én voltam, az, aki kitalálta, vette a fáradtságot és elindította ezt a kezdeményezést” – mesélte lapunknak Sipos Zsuzsanna, az I. Debreceni Kék Séta – az autizmussal élőkért nevű rendezvény megálmodója és főszervezője.

Segítő kutyákkal is találkozhattak a gyerekek
Forrás:offmedia.hu
Április másodika az autizmus világnapja, ebből az alkalomból országszerte rengeteg programot szerveztek, többek között sétát, vagy kiállításokat. A világnapot 2008 óta tartják az ENSZ kezdeményezésére, célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira. Debrecenben eddig még nem szerveztek nagyobb programokat ebből az alkalomból, az első ilyen sétára most vasárnap került sor.

"Írj történelmet" - az Ifjúsági Ház egyik falára bárki írhat, rajzolhat...
Forrás:offmedia.hu

Zsuzsanna már akkor felírta az autizmus világnapját, amikor még nem is egyeztetett senkivel. Sikerült neki, történelmet írt.
Forrás:offmedia.hu
„Általános iskolában még csak-csak ellátottak a gyerekek, a jobb képességűek esetleg egy szakmát el tudnak sajátítani, de mi lesz velük, hogyha kikerülnek az iskolából? Hogyha esetleg meghalnak a szülők? Hova kerülnek, ki figyel oda rájuk?” - kérdezi Sipos Zsuzsanna, aki maga is érintett, hiszen egy hétéves autista kisfiú, Dénes édesanyja. Felhívta arra a figyelmet, hogy olyan intézményekre lenne szükség, ahol egy kicsit segítenek a gyerekeknek, fiataloknak, odafigyelnek rájuk. Többé-kevésbé ugyanis el tudják látni magukat, de nagy szükség lenne arra, hogy legyen, ahol koordinálják őket. „A Speciális Szükségletűekért Alapítványnak egyébként van egy telke, ők szeretnének valami hasonlót létrehozni, és várják a pályázatokat, hogy felépíthessék az épületet” - tette hozzá Zsuzsanna. Abban bízik, nagy összefogásokra lehet számítani Debrecenben ezért a célért, és úgy fogalmaz: „addig nem nyugszom, míg meg nem oldom”. Úgy tudni, a város részéről is van törekvés abban, hogy az autizmussal élők nagyobb figyelmet kapjanak.

Forrás:offmedia.hu
Tavaly a budapesti érzékenyítő sétán volt, „terepszemlét” tartott és arra jutott, Debrecenben is meg lehet rendezni hasonló eseményt. Körülbelül három hete kereste fel az Ifjúsági Ház igazgatóját, Halász D. Jánost, aki intézményvezetőként a kezdeményezés mellé állt. „Két nappal ezelőtt még molinónk sem volt. A nulláról kezdtük el a szervezést: volt erre egy igény, és megkaptuk a segítséget. Csodálatos emberekkel ismerkedtem meg az elmúlt három hétben” - fogalmaz Zsuzsanna.

„Amikor a séta közben hátranéztem, elsírtam magam. Úgy háromszázan lehettünk, fiatalok, idősebbek, családok. Külön örültem azoknak, akik halmozottan sérült gyermekeikkel is eljöttek, nekik ugyanis még nehezebb volt a dolguk, de a szülők azt mondták, jönnek, itt a helyük, mert csak összefogással tudunk előre lépni” - mondta Zsuzsanna.

Hozzászólások