Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.16., szombat (Ödön)

Egymilliárdért vette meg Debrecen ezt az épületet

Offmedia- 2017.05.10. 12:44
2210
A Kölcsey Központ teljes épületegyüttese Debrecen város tulajdonába került.
A 2006-ban megnyitott Hotel Lyciumot a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 917 millió forintért vásárolta meg előző tulajdonosától, a Keviép-Hotel Kft.-től. A holding további 240 millió forintért ugyancsak megvásárolta a szállóvendégek által a mélygarázsban használt összesen 120 darab parkolót is. Így egy kézbe, közösségi tulajdonba került a teljes komplexum a Kölcsey Központtal és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központtal együtt.

- A Kölcsey Központ teljes épületegyüttese városi kézbe került – mondta Papp László polgármester – Egyre nő Debrecen iránt az érdeklődés, de minőségi szálláshelyekből hiány van a városban. Ezért döntöttünk úgy, hogy megvásároljuk a szállodát és nem engedjük, hogy idegen kézbe kerüljön a város életéhez ezer szállal kötődő épületegyüttes egy része.

Forrás:offmedia.hu
A Hotel Lyciumot a Debreceni Gyógyfürdő Kft. bérelte és üzemeltette eddig. A vásárlásnak az oka az volt, hogy az üzleti és konferencia-szegmensbe tartozó szálloda ugyan szorosan együttműködik a Kölcsey Központtal, de az üzemeltetés közös tapasztalatai megmutatták, hogy az üzleti rendezvények, konferenciák esetében elengedhetetlen, hogy egy kézben legyen az események szolgáltatásainak kezelése - áll az önkormányzat által küldött közleményben.

A válság időszakában, 2012-ben 282 millió forintos üzemi veszteséggel zárt a szálloda, míg 2016-ban 45 millió forintos mínusszal zárt úgy, hogy évente 100 millió forintot fizet a cég a Kölcsey Központ termeit hasznosító és szintén városi tulajdonban lévő Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft-nek. A hotel szobakihasználtsága 2016-ban 44 százalék volt, a régiós átlag 42 százalék.

Hozzászólások