Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Egymillió forint/félévért lehetsz fogorvos Debrecenben

Somló-Bakos Dalma- 2016.08.06. 05:00
774
Igaz, a Semmelweisen ugyanez a szak 1,35 millió forintot kóstál.
Vasárnap éjfélig jelentkezhetnek pótfelvételire azok a diákok, akik a rendes eljárásban nem kerültek be felsőoktatási intézménybe vagy az idén nem nyújtottak be kérelmet. A pótfelvételin egyetlen helyre, kizárólag elektronikus úton lehet kérelmet beadni, és csak költségtérítéses helyek állnak rendelkezésre.

A Debreceni Egyetemen mintegy 353 szak, 3,5 ezer szabad hellyel várja az idei pótfelvételizőket. Ha valaki a cívisvárosban akar tovább tanulni, de a pótfelvételi miatt már csak költségtérítésre tud jelentkezni, előfordulhat, hogy mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia.

A legdrágább szak ugyanis félévente egymillió forintba kerül, ennyi az ára annak, hogy valakit fogorvosnak vagy általános vegyenek fel a Debreceni Egyetemre. Nem is fognak túl sok fogorvos hallgatót felvenni, a felvételi tájékoztatóból kiderül, hogy legfeljebb öt helyért lehet harcba szállniuk a leendő diákoknak, míg általános orvosoknál 10 főben határozták meg a maximumot.

Forrás:offmedia.hu
Mielőtt bárki sokkot kapna az összegtől, eláruljuk, hogy a Semmelweis Egyetemen még ennél is többe kerül fogorvosnak tanulni, itt az önköltség félévente 1 350 000 forint, Szegeden pedig csak egy kicsivel olcsóbb ez a szak, ahol 950 ezer forintot kérnek el egy félévre. Pécsen pedig szintén 950 ezer forintba kerül egy félév annak, aki általános orvosnak akar tanulni. Általános orvosra egyébként a rendes felvételi eljárásban idén 219 főt vettek fel Debrecenbe, persze itt nem kell mindenkinek fizetnie, hiszen államilag finanszírozott helyeket is meghirdettek.

A 2016-os felvételi elájársban Debrecenben a Gazdaságtudományi Karra vették fel a legtöbb diákot (1137-et), így megnéztük, itt milyen árakat találni. Az itt található szakokért már lényegesen kevesebbet kérnek el, a legolcsóbb a levelezős gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak 175 ezer Ft/félév, de a legdrágább képzésekért, mint például a pénzügy és számvitel vagy a turizmus-vendéglátás is csak 195 ezret kell fizetni.

Népszerű volt továbbá a Bölcsészettudományi Kar, ide 993 gólyát vettek fel. A felsőoktatási szakképzés itt 110 000 Ft/félév, egyébként pedig az alapképzések 150 ezertől 300 ezerig terjednek. A legdrágábbak között van például a testnevelő tanár szak is, ami egy teljesen új képzés a Debreceni Egyetemen, erről itt írtunk.

Ha valaki jogásznak jelentkezik a pótfelvételi eljárás alatt, és sikeres felvételt is nyer, annak levelezősként félévente 225 ezer forintot kell majd fizetnie (ide egyébként akár 70 hallgatót is fel tudnak venni), míg nappalisként 250 ezer forintba kerül a képzés félévenként (itt a pótfelvételi eljárás keretében akár 90 főt is tudnak fogadni).

A ponthatárokat augusztus 25-én hozzák nyilvánosságra. A pótfelvételi keretében meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározottnál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették, illetve a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pontnál), amennyiben a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg.

Hozzászólások