Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Elfogadták Debrecen költségvetését - íme a részletek!

MTI- 2017.02.16. 16:12
753
Elfogadta Debrecen 2017. évi költségvetését 74,163 milliárd forint főösszeggel csütörtökön a város közgyűlése.
A képviselők 22 igen és 3 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el az idei büdzsét, amelyet a város erősödését biztosító költségvetésnek nevezett a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, soha nem volt Debrecennek ilyen magas főösszegű költségvetése, amellyel történelmi jelentőségű beruházási programot indítanak el. A költségvetési rendelet szerint idén 22,6 milliárd forint forrást fordít beruházásokra Debrecen önkormányzata - jelezte a polgármester. A sok beruházáshoz több önrész is kell, ezért 3 milliárd forintos beruházási hitelkeretet is tartalmaz a költségvetés - tette hozzá.

A polgármester a beruházásösztönzést az egyik legfontosabb feladatként jelölte meg, és emlékeztetett arra, hogy 2016. január és 2017. február között százmilliárd forintos fejlesztést jelentettek be, amely mintegy háromezer új munkahelyet jelent Debrecenben.

Papp László kiemelte: a működési költségvetés bevétele 27,5 milliárd forint, ez a 2016-os pénzmaradvánnyal együtt, amelynek összege 2 milliárd forint, 29,5 milliárdot jelent. A működési költségvetés kiadása 29,45 milliárd forint, a két oldal egyensúlyban van, nincs működési hiány.

Ez azt is lehetővé teszi, hogy 2017-ben az önkormányzat komoly költségvetési kihatással járó, jelentős béremelést hajtson végre, amely a polgármesteri hivatalban, az intézményi és a nonprofit szférában dolgozó 1500 embert érinti - közölte Debrecen polgármestere. A helyi adóbevételek összegét az idei büdzsé 14,620 milliárd forintban rögzíti.

Papp László szerint a fejlődés, a növekedés és a stabilitás mellett az idei a gondoskodás költségvetése is Debrecenben. Magyarázatul hozzátette: az idén 13 óvoda és bölcsőde, 19 intézmény energetikai felújítása és 11 háziorvosi rendelő korszerűsítése is megtörténik.

Megemlítette, hogy a gyógyíthatatlan betegek elhelyezésére szolgáló hospice-ház felépítését - amelyre a kormány 130 millió forintos támogatást ad - további 100 millió forinttal támogatja a város költségvetése.

Varga Zoltán (DK) önkormányzati képviselő ezzel szemben "érzéketlen, csúsztatásokkal teli, elitista, egyszóval fideszes" költségvetésnek nevezte az előterjesztést. Azt kifogásolta, hogy a büdzsé nem tartalmaz forrást a halápi városrész szennyezett ivóvizének kiváltására és a nagyerdei szociális otthon felújítására, azt mondta: "Debrecen város vezetése halálra ítélt embereket".

Papp László visszautasította a DK-s képviselő szavait, és azt mondta: a halápi vízellátórendszer terve elkészült, a megvalósításhoz szükséges 400 millió forintot pályázatból szeretnék előteremteni, a nagyerdei Pallagi úti otthon működtetéséhez pedig évi 400 millió forintot biztosít az önkormányzat.

Hozzászólások