Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Enyhítettek a debreceni trafikrablók ítéletén

Offmedia- 2016.07.06. 15:51
373
Így lett rablás egy könnyed, esti bográcsozásból.
A vádlottak nehéz anyagi körülményeik miatt határozták el, hogy egy dohánybolt kirablásából fognak pénzhez jutni. 2015. április 23-án az esti órákban egy bográcsozáson vettek részt, ahol másoktól félrevonulva ismét megbeszélték, hogy kirabolnak egy dohányboltot. Fél nyolc körül a tervükről mit sem tudó ismerősüket kérték meg, hogy vigye el őket gépkocsijával a II. rendű vádlott lakására. Az ismerős eleget tett a kérésnek, és a megadott címre vitte a vádlottakat, akik a lakásba bementek, miközben ő a kocsiban várakozott. A II. rendű vádlott lakásában egy-egy maszkot készítettek maguknak, majd az I. rendű vádlott egy 7,5 cm pengehosszúságú konyhai kést, míg  a II. rendű vádlott egy 38 cm hosszúságú fa széklábat vett magához annak érdekében, hogy a dohánybolt kirablása során az ott tartózkodó személy ellenállását leküzdjék. A maszkokat és a fenti eszközöket ruházatukba rejtették, és egy sporttáskát magukhoz véve beültek a gépkocsiba. Megkérték ismerősüket, hogy vigye őket egy dohánybolthoz. A vádlottak a dohányboltnál háromnegyed kilenc körül kiszálltak, az autó vezetője pedig elhajtott a helyszínről.

A vádlottak pár percig szétnéztek az üzlethelyiség előtt, majd bementek a dohányboltba. Az I. rendű vádlott a kést a trafikban egyedül tartózkodó sértett arca, majd nyaka elé tartva megfenyegette, felszólította, hogy lépjen el a pulttól és feküdjön hasra. Ezalatt a II. rendű vádlott is elővette ruházatából a széklábat. Mindketten bementek az eladópult mögé, ahol az I. rendű vádlott a sértettet nagy erővel nyomta le a padlóra a tarkójánál fogva.

Ezután helyet cseréltek, a II. rendű vádlott a sporttáskát átadta a társának, és a sértettet immár ő tartotta a tarkójánál fogva lenyomva. Az I. rendű vádlott pedig elkezdte bepakolni a dohányárut a sporttáskába. A Debreceni Rendőrkapitányság két alkalmazottja a bűncselekmény idején a fenti dohánybolt közelében tartózkodott, és amint látták, hogy a vádlottak arcukra a maszkot felhúzva a nemzeti dohányboltba bemennek, nyomban intézkedtek, így a vádlottakat ártalmatlanná téve megakadályozták a bűncselekmény befejezését. Az I. rendű vádlott a rendőrök megjelenéséig 25 doboz dohányt rakott be a táskájába.

A másodfokú bíróság a Debreceni Járásbíróság 2016. január 28-án hozott ítéletét megváltoztatta, az I.rendű vádlottra kiszabott fegyházbüntetést 6 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 7 évre, a II. rendű vádlott fegyházbüntetését 4 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltását 5 évre enyhítette. Az I. rendű vádlottra korábban kiszabott 8 hónap szabadságvesztés utólagos végrehajtását pedig fiatalkorúak fogházában rendelte el végrehajtani.

A Debreceni Törvényszék tanácselnöke a szerdai döntés szóbeli indokolásakor elmondta: azért látott lehetőséget a törvényszék a büntetések enyhítésére, mivel az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vehető enyhítő körülményeket nem értékelte megfelelő súllyal. A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a járásbíróság nem vette kellőképpen figyelembe egyrészt azt, hogy a vádlottak a cselekmény előzményeire is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tettek, miként azt sem, hogy az elkövetők fiatal felnőttek – egyikük sem volt 19 éves, a II. rendű vádlott öt hónappal töltötte csak be a 18. életévét a cselekmény elkövetésekor.

A Debreceni Törvényszék ítélete a szerdai napon mindkét vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett és végrehajtható.

Hozzászólások