Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Félelmetes darazsak okoztak riadalmat Debrecenben

Offmedia- 2016.05.30. 08:19
1769
Különös darázsfaj vette át az uralmat a napokban a városban.
Országszerte több városban is kisebbfajta pánikot okozott Európa legnagyobb hártyásszárnyúja, az óriás tőrösdarázs „rajzása”. Ez a darázs elég nagy méretű, így könnyen össze lehet keverni a lódarázzsal - hívja fel a figyelmet cikkében az ng.hu.

Nos, ilyen darazsak lepték el a napokban a debrceni Vénkerti lakótelepet. A rovarok ráadásul egy óvoda mellett is megjelentek már, így nem csoda, hogy a helybéliek körében rémületet keltett az „invázió”.

Ilyen darazsak lepték el a Vénkertet
Forrás:Wikipédia/TranquilleGoupil
De vajon mit keresnek ezek a ritka, leginkább virágos réteken felbukkanó rovarok egy városi parkban? Jó tudni, hogy ezt a rovart eleddig kifejezetten ritka fajként ismertük, amit az is jelez, hogy védelem alatt áll, eszmei értéke példányonként 50 ezer forint. Az óriás tőrösdarázs Európa leghatalmasabb méretű darazsa, a kifejlett hímek testhossza akár 5 cm is lehet.

„Az elmúlt években egyre több bejelentést kapunk az óriás tőrösdarázs megjelenéséről a városokban, a napokban például többen jelezték, hogy Budapesten is figyelmet keltettek ezek a különösen nagytermetű darazsak. Fontos tudni, hogy ezek nem agresszív rovarok, nem kell félni tőlük, és nem szabad elpusztítani őket! Ilyenkor van a nászidőszakuk, rövidesen, pár héten belül maguktól eltűnnek ezek a „rajzó” tömegek. Tehát nem érdemes semmit sem csinálni, befogatni, elszállíttatni, kiirtatni, rövid időn belül maguktól is eltűnnek” - ezt már Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyú-gyűjteményének vezetője nyilatkozta.

Hozzászólások