Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.22., szerda (Júlia, Rita)

"Feltűnő a fejlődés" - mondják az amerikaiak Debrecenről

Offmedia- 2016.09.28. 11:17
746
Gazdasági, oktatási és kulturális kérdésekről tárgyalt kedden délelőtt Debrecenben az amerikai New Brunswick város polgármestere és küldöttsége.
A New Jersey állambeli kisváros 1990 óta testvérvárosa Debrecennek. A polgármesteri címet 1991 óta betöltő James Cahill utoljára 20 éve volt itt. A politikus azt mondta: azóta nagyon sokat változott a város, főleg az utóbbi néhány évben feltűnő a fejlődés.

Forrás:Debreceni önkormányzat
James Cahill elmondta: egyesületek, múzeum és könyvek őrzik és éltetik a magyar kultúrát az amerikai városban. 10 éve például Munkácsy-kiállítást rendeztek ott. Papp László polgármester felajánlotta, hogy a Modem kortárs gyűjteményéből is lehetne tárlatot rendezni, mint ahogy szívesen látnánk Debrecenben is alkotásokat az ottani gyűjteményekből.

Forrás:Debreceni önkormányzat
A két város között folyamatos az együttműködés, jól működik például a diákcsere-program a Vénkerti Általános Iskola és a New Brunswick-i Woodrow Wilson Elementary School között. Hasonló helyzetben van a két város abban a tekintetben is, hogy egyetemi központ mindkettő.

Forrás:Debreceni önkormányzat
Az amerikai küldöttség tagja volt még Christopher J. Paladino, a New Brunswick Development Corporation (Devco) elnöke is. A delegáció szeptember 25-én, vasárnap érkezett Debrecenbe, s a helyi kulturális nevezetességek megtekintése mellett jártak az amerikai National Instruments és a Flowserve debreceni központjában, de lenyűgözte őket a Nagyerdei Stadion és megnéztek egy jégkorong-mérkőzést is. A küldöttség szeptember 28-án, szerdán utazik vissza az Egyesült Államokba.

Hozzászólások