Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Felvételi a Debreceni Egyetemen: "nincs okunk szégyenkezni"

Somló-Bakos Dalma- 2016.07.27. 12:15
889
Létszám, jelentkezések, ponthatárok: itt van minden, ami fontos!
Kedden este hozták nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat, amelyekből már a mostani felvételizők megtudhatták, hova vették fel őket, de most egy kicsit jobban a számok mögé néztünk. A Debreceni Egyetemre a keddi döntés után úgy tűnik, hogy 6278 hallgatót vesznek fel (ez a szám a pótfelvételi, illetve a fellebbezési eljárásokkal várhatóan emelkedik majd), ami a tavalyi, 6018-as számhoz képest mintegy 4,5 százalékos növekedést jelent. Az országos átlag egyébként 4 százalék, így ahogy dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese fogalmazott, "nincs okunk szégyenkezni". A felvettek összlétszáma alapján a Debreceni Egyetem egyébként az országos rangsorban a második helyen van. Az első helyen idén is az ELTE, a harmadik helyen a Szegedi Tudományegyetem áll.

A Debreceni Egyetemre idén első helyként állami ösztöndíjas képzésre 7735-en adták be a jelentkezésüket (ez alapján egyébként országos szinten a második volt az intézmény), ebből 5189 diákot fel is vettek.

Erre a karra érkeznek a legtöbben

A Gazdaságtudományi Karra 1137 felvételizőt vettek fel, a Bölcsészettudományi Karra 993-at, Természettudományi Karra pedig 710-et. Ez utóbbinál a felvételizők számában csökkenést tapasztaltak, amit "fájlalnak" az oktatási rektorhelyettes megfogalmazása szerint, ám ez nem egyedi jelenség, hanem országos tendencia.

Forrás:offmedia.hu
Ha viszont képzési területenként nézzük a felvettek megoszlását, akkor viszont az orvos-és egyetemtudomány vezet csaknem ezer fővel, pedagógusképzésre 864-en, pedagógusképzésre 829-en nyertek felvételt, de az agrártudomány is 600 fölött van.

A legtöbb hallgatót felvett szakok közül az ápoló, betegellátás vezet 254 felvett hallgatóval, az általános orvos 219-cel a második, míg az óvodapedagógu 208-cal a harmadik helyen van, ezt követi a jogász (177), a gépészmérnök (162), a vegyészmérnök (144), a programtervező informatikus (142), illetve a pszichológia (131).

Hol voltak a legmagasabbak a pontszámok?

Kifejezetten magas pontszámnak számít a jogász (nappali, állami ösztöndíjas) 460 ponttal, ugyanennyi kellett legalább a nemzetközi gazdálkodáshoz való bejutáshoz, pénzügyi számvitelnél legalább 453, gazdálkodás és menedzsmentnél 449, pszichológiánál pedig 435 pont kellett a bejutáshoz.

Kiugrónak számít 482 ponttal a kommunikáció és médiatudomány alapképzés, nappali és állami ösztöndjías szakon, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy ez abba a csoportba tartozik, ahová 1-3 főt vettek fel. A legmagasabb átlagponttal pedig 488-cal a romanisztika (francia) szak nyert, ide egy diákot vettek fel.

Hozzászólások