Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Figyelem, álkatasztrófavédők verik át a lakosságot!

Offmedia- 2016.07.28. 14:11
459
Ismeretlenek hatósági ellenőrzést színlelve árulnak tűzoltó készülékeket, tűzvédelmi berendezéseket.
Az utóbbi időben a katasztrófavédelemre hivatkozva több visszaélés történt Püspökladányi járás területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A csalók az igazgatóság hatósági osztályára hivatkozva több céget, telephelyet, üzletet kerestek fel azzal, hogy hamarosan tűzvédelmi ellenőrzést tartanak a telephelyen, amelyhez bizonyos iratokat elő kell készíteni.

A magukat a katasztrófavédelem alvállalkozójának, kiadó emberek az előzetes tájékoztatás után több helyen is megjelentek, és különféle tűzvédelmi berendezéseket, tűzoltó készülékeket adtak el, magasabb áron, mint amennyiért ezek egyébként beszerezhetőek. Autószerelő műhelyben, fodrászatban, kozmetikai szalonban, bútorüzletben és strandon egyaránt megpróbálkoznak ilyen jellegű értékesítéssel.

Ők igazi katasztrófavédők
Forrás:MTI/Kallos Bea
A szóban forgó személyek sok esetben megtévesztő, a hatóságokéval könnyen összeköthető feliratokat és jelképeket szerepeltetnek gépjárműveiken, fellépésük határozott és mindig a katasztrófavédelem, a tűzvédelmi hatóság bírságolására hivatkozva próbálnak nyomást gyakorolni a vásárlás érdekében.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • A katasztrófavédelem munkatársai egyenruhában, szolgálati igazolvánnyal, szolgálati jelvénnyel felszerelve, megfelelő dokumentumok birtokában járnak ellenőrizni. Az ellenőrzöttek minden esetben kérjék el az ellenőrzést végzők szolgálati igazolványát és jelvényszámát!
  • A katasztrófavédelem munkatársai soha nem kínálnak eladásra tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket.
  • A katasztrófavédelem hatósági ellenőrzései alkalmával soha nem készpénzben kell kifizetni a bírságot. A bírságokat hatósági határozat állapítja meg, amelyek pecséttel, iktatószámmal vannak ellátva.
  • Lehetősége van a katasztrófavédelem munkatársainak helyszíni bírságot is kiszabni, ilyenkor csekket adnak, amelyen a számlatulajdonos a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a számlaszám 10023002-00283494-20000002.
  • A csalók esetenként a katasztrófavédelem szóvivőire hivatkozva tévesztik meg az embereket, holott a katasztrófavédelem szóvivői nem szerveznek hatósági ellenőrzéseket.
  • Az ellenőrzésekről a helyszínen jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát az ügyfélnek át kell adni. Minden esetben ragaszkodjanak az aláírt, lepecsételt jegyzőkönyvhöz az ellenőrzéseken!
  • Az esetleg hiányzó iratok pótlása – a megszabott határidőn belül – nem kerül pénzbe.
  • A hatósági ellenőrzéseket nem alvállalkozók, megbízott cégek végzik, hanem mindig a katasztrófavédelem képviselői.

(via)

Hozzászólások