Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.21., szerda (Sámuel, Hajna)

Figyelem, megint nagyon rossz a levegő Debrecenben

Offmedia- 2017.01.02. 09:14
1835
Szerdán javulás várható, de addig is vigyáznia kell a lakosságnak néhány dologgal.
A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2016. 12. 31.-én és 2017. 01. 01-én, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) Debrecenben - közölte az önkormányzat.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:
2016. 12. 31-én: Kalotaszeg tér ( 93,1 μg/m3) – Klinika ( 81,8 μg/m3)– Hajnal utca ( 102,2 μg/m3),
2017. 01. 01-én: Kalotaszeg tér ( 77,2 μg/m3) – Klinika ( 87,8 μg/m3)– Hajnal utca ( 82,7 μg/m3) volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben javulás szerdán várható, amikor egy átvonuló hidegfront hatására megélénkül a légmozgás.

Képünk illusztráció
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljük a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzük.

A légszennyezettség romlását elkerülendő arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék az autók (főleg a dízel) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőség van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Az önkormányzat arra is felhavíja a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (például avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetünk egészsége érdekében tartózkodjunk mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Az önkormányzat azt javasolja, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Hozzászólások