Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.20., csütörtök (Rafael)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Forbes-listás lány a színpadon: „Ez szívből jön, ilyenkor máshogy izgul az ember”

Forbes-listás lány a színpadon: „Ez szívből jön, ilyenkor máshogy izgul az ember”

Somló-Bakos Dalma- 2016.10.12. 03:47
1417
Hogyan született meg egyáltalán a TEDxDebrecen?
A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, céljuk az, hogy körülbelül 20 percben átadják az előadók a legkülönbözőbb információkat az arra nyitott közönségnek. A Kaliforniából indult mozgalom adta hangulatot és inspirációt már Debrecenben is átélhetjük – legközelebb pont október 15-én a Vojtina Bábszínházban.

A debreceni TED még TEDxNagyerdő néven indult el 2012-ben, akkor még a konferenciát a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban tartották, és annyira vadászni kellett az előadók után, hogy néhány szervező is magára vállalta az előadói szerepet. Akkor még ráadásul TEDxNagyerdő néven ismerhette meg a város a rendezvényt, hiszen a TED szigorú szabályai miatt a város nevét akkor még nem tehették a rendezvény mögé – idézte fel Kovács Miklós, az esemény egyik szervezője.

Forrás:Facebook/TEDxDebrecen
A TEDxNagyerdőt azonban már az első év után kinőtte a könyvtárat, 2013-ban a Modemben szervezték meg a konferenciát, 2014 óta pedig a Vojtina Bábszínház ad otthont a rendezvénynek. Ami egyébként idén névváltozáson is átesett, megkapták ugyanis azt a TED-licenszt, ami alapján már jogosultak a TEDxDebrecen elnevezés használatára.

Izgalom és kiszáradás a színpadon

Hornyák Éva 2015-ben adott elő a TEDxNagyerdőn, jelenleg coachként, motivációs trénerként dolgozik. „Nagyon tudatosan éltem akkoriban az életem, az előadásom is az élettervezés folyamatáról szólt. Arról, hogy az önismereted segítségével hogyan javíthatsz az életminőségeden” - mondta Hornyák Éva. Azt mondta, a témaválasztásnál fontos volt a számára, hogy az, amiről beszél, belülről jöjjön, tudjon vele azonosulni.

Az előadás előtt már hetekkel elkezdett készülni, először leírta papíron, mit akar mondani, azt gyakran olvasgatta, végül már csak a témaköröket tartotta magánál, hogy mi után mit fog majd mondani. Elárulta, hogy az előadására vitt magával „hazai” csapvizet, hogyha túlságosan izgulna, annak az íze megnyugtassa.

Értékük van a TED videóknak

Az idei TEDxDebrecen egyik előadója Bálint Márta lesz, aki még 30 éves sincs, de már bejárta a világot, egy svájci cég igazgatójaként bekerült a Forbes legsikeresebb magyar fiataljai közzé, és most azt csinálja, amit mindig is akart: segíteni másokon saját social startup-ján, a CoGoodwill-on keresztül.

Forrás:Facebook/TEDxDebrecen
„Izgatottan várom a szombatot, de ez nem olyan izgulás, hanem azt érzem, hogy jaj de jó, hogy ez fog történni” - mesélte mosolyogva Bálint Márta. Fantasztikus dolognak tartja a rendezvényt, és azt mondja, itt teljesen más a közönség, mint más előadásokon, sokkal befogadóbbak.

Nem ez lesz az első nyilvános szereplése Bálint Mártának, mint mondja, adott már elő nagyközönség előtt, de ahogy fogalmazott, „az nem szívből, hanem agyból jött, ott máshogy izgul az ember”. Azokkal a konferenciákkal szemben azonban a TED olyan hely, ahol a színpadon bátran felvállalhatják és magukat adhatják az előadók.

A felkészülés nála kicsit másabb volt, mint a többi előadóval, akikkel személyesen tudtak találkozni  a trénerek, hiszen a startup tulajdonos Londonban él, így ő javarészt Skype-on tartotta a kapcsolatot a debreceni felkészítővel. Mindenkinek szívből ajánlja egyébként a TED videókat, nagy értékük van, bőven lehet tanulni mások példájából - tette hozzá.

Cikkünk a TEDx a színfalak mögött - 49. Pár- Beszéd Esten elhangzott beszélgetés alapján készült.

Hozzászólások