Keresés
-18O
Debrecen
2019.03.23., szombat (Emőke)

Fotók: így készülnek a magyar katonák a koszovói misszióra

Offmedia- 2016.12.06. 22:44
1266
Teljes gőzzel folyik a missziós felkészítés az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, ahol a több mint háromszáz fős felkészülő állomány Koszovóba készül.
A többségében az ötös dandár katonáiból álló kontingens az MH KFOR misszió (Koszovó Force) 16. váltását adja a következő év elejétől a Balkáni térségben.

A november elején indult kötelékfelkészítések elméleti foglalkozásokkal kezdődtek. A katonák a hadszíntérismeret mellett többek között jogi, egészségügyi és térképészeti oktatásokon is részt vettek. Az felkészítések során gyakorlatban is elsajátították és begyakorolták az ön- és kölcsönös segítségnyújtással kapcsolatos tevékenységeket és eljárásokat, valamint végrehajtották a békeműveleti lőgyakorlatokat.

A missziós felkészítés szerves részeként a manőverszázadok megkezdték a műveleti területen majdan az egyik legfőbb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd Riot Control- CRC) begyakorlását.

A KFOR az ENSZ határozata alapján kezdte meg működését 1999-ben. A Magyar Honvédség katonái a NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik, feladatuk a biztonság és a rend fenntartása. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion - KTM) legfőbb rendeltetése az utak járhatóságának biztosítása egész Koszovó területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység. 2014 augusztusában a Magyar Honvédség növelte a Koszovóban állomásozó katonáinak létszámát, így Magyarország már közel 350 békefenntartóval van jelen a balkáni országban.

Nézd meg galériánkat a felkészülésről! (Fotó: Hajdú Zoltán tizedes és Szalka Miklós őrvezető)

Hozzászólások