Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Fotók: ilyen cukiság született az állatkertben

Offmedia- 2016.08.09. 17:00
649
Kapucinus majommal bővült a debreceni állatkertben élő család.
Augusztus 4-én nyolc főre bővült a kapucinus majom csapat Debrecenben. A kölyök apukája a csapat vezérhíme - közölte a Facebook-oldalán az állatkert. Már egyedül felmászik az anyukája hátára és ott nagyon jól érzi magát. Egy és két évvel idősebb testvérei érdeklődve fordulnak a kicsi felé, és besegítenek a gondviselésbe.

Forrás:Facebook/Debreceni Állatkert
A kapucinus majom robusztusabb testfelépítésű, mint más csuklyásmajmok. A szőrzete durvább tapintású és a hosszú farka vastagabb. A homloka tájékán csomóban álló, hosszabb és keményebb szőrszálú bundarész van, melyet ingerültségének megfelelően feljebb vagy lejjebb ereszthet. A testét borító bundaszíne barnásszürke, a hasi része világosabb. A homlok fölötti szőrzete, valamint keze- és lábfejei feketék. Az erős farka, fogófarokként egy ötödik végtagként működik.

Táplálékai között főleg a csonthéjas termések és egyéb gyümölcsök játszanak szerepet, de ezek mellett rovarokat, azok lárváit, tojásokat, madárfiókákat, békákat, gyíkokat és akár denevéreket is fogyaszt. A csonthéjas termések felbontásához, különböző köveket használ fel, egyeseket üllőként, míg másokat kalapácsként.

Forrás:Facebook/Debreceni Állatkert
Számos élőhelyen képes megélni, a legfőbb elterjedési területei a trópusi esőerdők.
Az apellanál a vemhesség 180 napig tart, ennek végén általában 1, ritkán 2 kölyök jön világra. Születésekor a kis majom 200-250 grammos és anyja a hátán hordozza. Az elválasztás 9 hónap után következik be. Az ivarérettséget csak 7 évesen éri el, ami igen hosszú idő egy ekkora méretű emlősállat számára.

Hozzászólások