Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.22., péntek (Cecília)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Fotók: még súlyos milliókra lenne szükség, hogy felújítsák a református templomot

Fotók: még súlyos milliókra lenne szükség, hogy felújítsák a református templomot

Offmedia- 2017.01.18. 15:47
746
Az Árpád téri református templom külső felújítása folytatásának támogatása a jótékonysági célja Debrecen idei városi báljának.
A város bálja nem először zajlik a jótékonyság jegyében - ezt Barcsa Lajos alpolgármester mondta. 2015-ben például gyermek-mentőorvosi kocsi 24 órás működésének lehetővé tétele volt a cél, míg 2016-ban a kárpátaljai Salánk község óvodájának bővítése érdekében adományozhattak a bálozók.

Forrás:Miskolczi János
A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából most az a cél, hogy minél több adomány gyűljön össze az Árpád téri református templom külső felújításának folytatása érdekében.  Barcsa Lajos hozzátette: költségvetési lehetőségei függvényében az önkormányzat saját forrásból is igyekszik majd segíteni.

Forrás:Miskolczi János
A templomot 1914. január 18-án szentelték fel. Mint azt Veres János, a templom lelkésze elmondta, a templom építését egy debreceni polgár és felesége – Vecsey Imre és Bruckner Karolina – e célra szánt hagyatéka, valamint Debrecen város felajánlása tette lehetővé. Gesztusértékű, hogy a remények szerint a jövőben szintén debreceni polgárok jóvoltából is folytatódhat a tetőzet, valamint a templomhajó külső felújítása. 2015 végére pályázati forrásból 43 millió forintot fordíthatott az egyház a templom fő tornyának és két óratoronyának a felújítására. A külső munkálatokhoz a jelenlegi kalkulációk szerint további 100 millió, míg a templombelső rendbehozásához 60-70 millió forintra lenne szükség.

Forrás:Miskolczi János
Egyelőre – szintén pályázati pénzből – 8 millió forintot tudnak fordítani az orgona és közvetlen környezete felújítására, valamint tizenkét földszinti ablak cseréjére, de újabb pályázati forrásból is igyekeznek további támogatást szerezni. A folyamatosan gyarapodó gyülekezet önerőből is milliós értékű munkát végzett már a templom állapotának jobbítása érdekében: a gyülekezet férfi tagjai például minden hónapban egy szombatot elsősorban vakolatjavítási munkával töltenek.

Hozzászólások