Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Fotók: visszatért a T34-es szovjet tank a belvárosba

Offmedia- 2016.10.17. 23:07
3552
Debrecenben az '56-os szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából ez (is) emlékeztet a hősökre.
Egy T34-es tank emlékeztet a hősökre és a szabadságharc leverésére a Hatvan utcán, a Posta átjáróval szemben. 1956. november 4-én a benyomuló szovjet hadsereg többek között a Posta épületét lőtték tankokkal. Ezért került a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából és a Bocskai Lövészdandár segítségével a Hatvan utcára a több mint 30 tonnás harci jármű. Ugyan motor van benne, de működésképtelen, így teljes biztonságban állhat a tank november 6-ig a debreceni belvárosban.

Forrás:offmedia.hu
Papp László polgármester a tank elhelyezése után a helyszínen elmondta: Debrecen komolyan készült az évfordulóra, ezért több olyan rendezvény is lesz a városban, ami segít megérteni a hatvan évvel ezelőtt történteket. Ruszin Romulus, a Bocskai Lövészdandár parancsnoka hozzátette: 1956-ban a helyőrség parancsnoka lett a Forradalmi Bizottmány vezetője, ami kötelezi a dandárt, hogy minden segítséget megadjon Debrecennek. Ezért vállalták, hogy trélerrel elhozzák Hajdúhadházról a tankot és daruval lerakják a Hatvan utcán.

Ruszin Romulus parancsnok és Papp László polgármester
Forrás:offmedia.hu
A tank mellett hat helyszínen emlékeztetnek épületeket homlokzataira erősített nagyméretű molinók a debreceni hősökre. Az egyik a Posta Déri tér felőli oldalára került, amely egy korabeli fotó segítségével megmutatja, milyen volt az épület a szovjet tanktámadás után.

Nézd meg galériánkat a tank megérkezéséről!

Hozzászólások