Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Garázdálkodó migránsokat ítéltek felfüggesztett börtönre Debrecenben

Garázdálkodó migránsokat ítéltek felfüggesztett börtönre Debrecenben

MTI- 2016.09.12. 19:40
838
Hét migránst ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntette miatt hét migránst - a debreceni menekülttábor egykori lakóit - hétfőn a Debreceni Járásbíróság, az ítélet nem jogerős - közölte a Debreceni Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel.

 

Veszprémyné Szajkó Márta tájékoztatása szerint az első-, az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottat 1 év 8 hónap - 4 év próbaidőre felfüggesztett -, míg a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap - 3 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. A bíróság emellett valamennyi vádlottat öt évre kiutasította Magyarország területéről.

A tényállás szerint W. A. elsőrendű vádlott és hat társa a debreceni, Sámsoni úti befogadóállomáson lakott. A migránsok 2015. június 29-én délután nagy létszámú csoportokba verődtek, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobáltak, megrongálták a tábor kerítését, ablakokat törtek be.


A tömeg a befogadóállomás kerítésén kívül leállított két rendőrségi szolgálati gépkocsit és kövekkel megdobált egy magántulajdonban lévő autót. Az időközben folyamatosan a helyszínre érkező, fémrudakkal és a letört kerítéselemekkel is felszerelkezett, egyre növekvő létszámú rendbontó tömeg kinyomult a közterületre és felgyújtotta az ott elhelyezett műanyag kukát.

A vádlottak kihívó magatartásukkal és hangosan kiabálva további rendbontásra, az agresszív, a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás folytatására hívták fel a nagy tömegben jelen lévő, utólag már be nem azonosítható embereket. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek a közrend fenntartása érdekében a közterületet le kellett zárnia - tartalmazza a vádirat.

A bíróság a büntetés kiszabásakor valamennyi vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletüket, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott beismerő vallomását, továbbá a másodrendű vádlott megbánását. Súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi magatartást és azt, hogy elszaporodtak a hasonló garázda cselekmények.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész és öt távol lévő vádlott védője három nap gondolkodási időt tartott fenn, az ötödrendű vádlott védője fellebbezést jelentett be. A vádlottak közül a tárgyaláson csak a negyedrendű vádlott jelent meg, ő és védője tudomásul vette a bíróság döntését.

Mivel a többi vádlott ismeretlen helyen tartózkodik, a bírósági eljárás távollétükben zajlott - közölte a sajtótitkár.

 

Hozzászólások