Keresés
-18O
Debrecen
2019.04.24., szerda (György)

Halálra verte a féltestvérét

Offmedia- 2016.07.06. 15:06
465
A mentális betegségben szenvedő nádudvari nő féltestvére agressziója miatti félelmében többször elkóborolt otthonról.
A Debreceni Törvényszék szerdán hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntető ügyében, aki 2015. áprilisában olyan súlyosan bántalmazta féltestvérét, hogy az asszony röviddel azután elhalálozott.

Az elsőfokú bíróság Ny. József vádlottat bűnösnek mondta ki a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés kísérletének büntettében. Ezért őt halmazati büntetésül 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság egyebekben kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült csaknem félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a vádiratban foglaltakat megalapozottnak találta, bizonyítási eljárása során sok tanút és több szakértőt is meghallgatott.

A férfi lett a nő gondnoka

A nő, Erzsébet 2012 második felében - miután férje és egyik gyermeke meghalt - költözött testvére házába. Az együttélésük kezdetben zökkenőmentes volt, ám később a mindennapos együttélés sok nézeteltérést szült közöttük. 2013 őszén Ny. József már több alkalommal bántalmazta az asszonyt, aki a féltestvére agressziója miatti félelmében többször elkóborolt otthonról, volt, hogy csak napok múlva találtak rá. A vádlott hol bejelentette a rendőrségen testvére eltűnését, hol nem. 2013. őszén az asszony pszichiátriai kezelése után decemberben a gyámhivatal a nő egyetértésével Ny. Józsefet rendelte ki ideiglenes gondnoknak, majd 2014. májusában a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondokság alá helyezte a sértettet, a gyámhivatal gondnokul pedig a féltestvért rendelte ki.

Az idős sértetthez 2013. decemberétől házi segítségnyújtás keretében szociális gondozók is jártak, akik ellenőrizték, hogy az asszony bevette-e a gyógyszereit, megmérték a vérnyomását. Feladatuk lett volna még a sértett mentális gondozása is, ennek azonban érdemben nem tudtak eleget tenni, mivel a sértettnek feltett kérdéseikre mindig a vádlott válaszolt.

A rendőrök előtt a nő tagadta a bántalmazást

2014 januárjától kezdődően a vádlott rendszeresen bántalmazta a sértettet, a környezetében élők többször látták ennek nyomait. A szomszédok, szociális gondozónők többször is kérték a rendőrség segítségét, azonban a helyszínen megjelenő rendőrök előtt az asszony már minden esetben tagadta, hogy sérüléseit a vádlott okozta volna. A sérülések okaként ilyenkor elesésre, balesetre hivatkozott. A hatóságok ezért nem tudtak neki érdemi segítséget nyújtani. 2014. október végétől a vádlott a gondozónőket már egyáltalán nem engedte be. A Szociális Szolgáltató Központ még október 28-án jelezte a gyámhivatal felé, hogy a vádlott a sértettet rendszeresen megveri, és kérte a jelzés kivizsgálását. A rendőrök november elején felkeresték a sértettet és a vádlottat. Mivel az asszonyon külsérelmi nyomot nem észleltek, és mind a vádlott, mind a sértett cáfolta a bántalmazást, így intézkedésre nem volt lehetőségük. A sértettet a gyámhivatal munkatársának 2014. november végi látogatását követően a vádlotton kívüli más többé nem látta, a vádlott otthonába senkit nem engedett be. 2015. április 6-án Ny. József olyan súlyosan bántalmazta a testvérét, hogy az asszony belehalt sérüléseibe.

Több nőt is bántalmazott már

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit tanácselnök az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte: a vádlott indulatra hajlamos, dominanciára törő személyiségét a szakértők és az eljárás során meghallgatott tanúk valamennyien igazolták, a férfi korábbi kapcsolatai alatt rendszeresen bántalmazta a vele együtt élő nőket, akik egy ideig tűrtek, majd elhagyták a vádlottat. Az idős sértett ismerte testvére személyiségét, azonban egyedül élt, kereste valakinek a kapcsolatát, akart a vádlottal élni, elfogadta támogatását, irányítását.

Azt, hogy a sértett halálához vezető bántalmazás pontosan mikor kezdődött – április 6-án, vagy egy-két nappal korábban – az orvosszakértők sem tudták megállapítani. A vádlottnak látnia kellett testvére állapotát, szenvedését, tudatában kellett lennie annak, hogy tette a sértett halálához vezethet. A következményekbe belenyugodva járt el akkor, amikor későn értesítette a rendőrséget.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatást fenntartotta.

A büntetőügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Hozzászólások