Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)

Harmincöt forintból tesz meg 100 km-t az elektromos autó

Offmedia- 2017.04.04. 08:26
771
„Gőzerővel” dolgoznak a hallgatók és oktatók a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, hogy időben felkészítsék a saját tervezésű, alternatív meghajtású kocsikat egy hazai, valamint a londoni Shell Eco-marathon Europe versenyre.
Egerben május 4-6. között tizedik alkalommal rendezi meg az Aventics Hungary Kft. a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt, amire idén két csapattal – Főnix és Puff Air – nevezett az egyetem Műszaki Kara, amely a kezdetek óta állandó résztvevője a rendezvénynek.

- Több alkalommal végeztünk 1. helyen, a nemzetközi egyetemi összesítésben pedig az eddigi teljesítményünkkel a 2. vagyunk – mondta az unideb.hu-nak Juhász György. A Gépészmérnöki Tanszék egyetemi docense, a Főnix csapat támogató tanára a sűrített levegővel hajtott járművek versenyéről elárulta, hogy ügyességi, távolsági és gyorsulási számokban lehet rajthoz állni, utóbbiban tavaly kategóriagyőztes volt a Puff Air csapat.

Forrás:Debreceni Egyetem
Kiderült az is, hogy mindkét autót lányok vezetik majd a versenyeken, hiszen ők egyrészt ügyesebben manővereznek, másrészt pedig a testsúlyuk sem sokkal haladja meg a minimálisan kötelező 50 kilogrammot.

- A világméretű verseny az energiahatékonyság határait feszegeti, hiszen Hugo egyetlen kwh felhasználásával több, mint 100 km távolságot képes megtenni. Ez benzinben mérve akár 3 ezer, villanyáramban számolva viszont mindössze 35 forintba kerülne – magyarázta az alternatív hajtású járművek vitathatatlan előnyét Mankovits Tamás, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője.

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólások