Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.25., kedd (Vilmos)

Háromezer forintjába került a pár korty

Somló-Bakos Dalma- 2016.04.27. 11:51
851
Debrecenben tényleg büntetnek, ha a DKV járművein vizet iszunk.

A Facebookon osztotta meg egy férfi történetét, aki megdöbbenéssel tapasztalta, hogy azért büntették meg az ellenőrök, mert vizet ivott.

Hétfőn kora délután szállt fel Debrecenben egy budapesti férfi az 1-es villamosra, ahol számára egészen megdöbbentő, és persze kellemetlen élmény érte. Bár vásárolt jegyet, amit ki is lyukasztott, az ellenőrök mégis megbüntették. A vétke az volt, hogy ivott néhány korty vizet a járművön, amire helyszíni bírságot szabtak ki, ennek az összege 3000 forint.

„Részemről teljes lefagyás. Jegyem még mindig a kezében. Én meg még mindig nem hiszem el, nézek körbe, tényleg van-e kamera, látja-e ezt a jelenetet más, de alig lézeng valaki. Még mindig gondolkodok, mire újra mondja, hogy háromezer forint lesz. Tart a lefagyás, odaadom. Visszaadja a jegyem meg egy pótjegyet” - fogalmazott a férfi.

A férfi nem hagyta annyiban dolgot, elment a Malomparknál lévő ügyfélszolgálatra is. „...ott állok az ügyfélszolgálatos előtt. Elmesélem a dolgot. A válasz: hát nem tudnak mindent kipiktogramozni. Mondom, elhiszem, de szerinte normális ez? Jó ez Debrecennek? Győrben nyáron vizespalackokkal várják az embert az állomáson, a DKV meg megbüntet két kortyért? Hát ők a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., az ellenőrök alvállalkozásban vannak. Tehetek hivatalos panaszt, kivizsgálják. Van értelme? – kérdem. Nem tudja, kivizsgálják, s közben húzza a száját a csaj.”

A DKV weboldalán található Utazási jogosultságoknál tényleg megtalálható a „Tilos” kitételnél az, hogy „italt fogyasztani” nem lehetséges a járműveken.


De mi van például hőségriadó esetén? A DKV ilyenkor is ragaszkodik a szabályaihoz? Nem vet-e rossz fényt a városra turisztikai szempontból, ha a Debrecenbe látogató akár hazai, akár külföldi vendégeket (például akik a virágkarneváli hétre érkeznek) azért fogják sorra bírságolni a villamosokon, buszokon, mert vizet fogyasztottak?

Jónás Zoltánt, a DERKE (Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület) elnökét kérdeztük a konkrét ügyről, aki elmondta, hogy ez a fajta szigorúság Magyarországon teljesen egyedülálló, hiszen teljes tilalom csak Debrecenben, Budapesten és Miskolcon van – pontosabban a borsodi megyeszékhelyen már annyit lazítottak a szabályozáson, hogy visszazárható flakonból vizet már lehet inni az ottani tömegközlekedési eszközökön. Mint mondják, számukra már egy hasonló szabályozás is megnyugtató lenne. Véleményük szerint ez a szolgáltató számára hátrányt nem jelentene és az utasok is elfogadóbbak lennének egy olyan szabály iránt, amit ők is és a szolgáltató is be tud tartani.

Úgy gondolják, hogy a járművön történő  étkezéssel és ivással kapcsolatos szabályokat (sok más mellett) mindenképpen újra kell gondolni. A teljes tiltással nem értenek egyet, hiszen pont az a közösségi közlekedés egyik nagy előnye, és lehetősége, hogy olyan hasznos, tevékenységeket is meg lehet tenni utazás közben, amit egyéni közlekedés esetén, vezetés közben csak korlátozottan. Azt ők sem tartják elfogadhatónak, ha valaki a fejedelmi vacsoráját fogyasztja el a járművön, ezzel más utasokat zavarva. Ez egyébként az üzletszabályzatban is szerepel, hogy utazás közben más utasok utazását nem szabad zavarni, ez nem csak az étkezésre vonatkozik.

„Mivel meglehetősen szubjektív, hogy mi zavarja az utasokat, ezért ezt egyértelműen és életszerűen nem lehet szabályozni, meghatározni" - mondta a DERKE elnöke. Szerintük sokkal fontosabb lenne inkább a tájékoztatásra helyezni a hangsúlyt és szabályok helyett irányelveket adni az utasok számára, erre nagyon jó példa ez a bécsi Wiener Linien által készített videó. „Sajnos a szolgáltató jelenlegi hatósági tévképzetet keltő szabályozása és tájékoztatása inkább csak indulatokat kelt és nem vezet eredményre, nem éri el azt a célt, hogy a járművek tisztasága javuljon" - fogalmazott lapunknak Jónás Zoltán.

Az pedig egészen rendkívüli mindezen felül, hogy Debrecenben arra hivatkoznak, hogy veszélyes a járműveken inni, például ha a busz valami miatt hirtelen fékez, akkor félrenyelhet az utas. Látják, hogy az interneten is sok panasz érkezik ezzel kapcsolatban, nem a legideálisabb így a szabályozás – tette hozzá.

Úgy tudni egyébként, hogy ha valaki például orvosi igazolással rendelkezik arról, hogy innia kell (mondjuk a cukorbetegsége miatt), akkor méltányosságból erre a kifogásra elengedi a DKV a pótdíjat. Igaz, a cég üzletszabályzatában semmiféle méltányossági eljárásról nincs szó.

Természetesen kerestük az erre vonatkozó kérdéseinkkel a DKV-t, hogy ők is elmondhassák az álláspontjukat. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket a reakciójukkal.

UPDATE 2016.04.28.: A DKV közleményben reagált kérdéseinkre, az erről szóló cikkünket ide kattintva lehet elolvasni.

Hozzászólások