Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Hatmilliárdot kap a kormánytól a Debreceni Egyetem

Offmedia- 2016.10.21. 08:47
665
Az egészségipari program keretében több ágazati nagyvállalattal működik együtt az egyetem.
Támogatta a kormány a Debreceni Egyetem egészségipari kutatóprogramját. A FIEK keretében az intézmény 5,9 milliárd forintos pályázati forrást nyert - közölte a Debreceni Egyetem.

Szilvássy Zoltán rektor szerint a támogatási döntés jelzi, hogy az egyetem szenátusa által 2015. május 22-én deklarált egészségipari fókuszterülettel az intézmény a nemzeti egészségipar meghatározó szereplője lett.

Az egészségipari program keretében több ágazati nagyvállalattal működik együtt az egyetem, az iparági partnerek igényei szerint végeznek több karon átívelő kutatásokat. Az intézmény részéről az Általános és Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar munkatársai vesznek részt a munkában. A projekt biotechnológiai gyógyszer-fejlesztési részében a Richter Gedeon Gyógyszergyárral közösen biotechnológiai kémiai analitikai és klinikai kutatásokat végeznek.

Szilvássy Zoltán rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási intézmény hagyományosan integráns szereppel bír a magyar biotechnológiai gyógyszergyártásban, ám a gyógyszer-fejlesztési feladatokat eddig külföldön végezték. A most elinduló egészségipari nagyprojektnek köszönhetően az egyetemen meghonosodik a gyógyszer-fejlesztéshez szükséges speciális munkakultúra.

A program másik eleme egy nemzeti vakcinagyár félüzemi struktúrájának létrehozása, a kisszériás vakcinagyártás elindítása az egyetlen magyar tulajdonú oltóanyaggyárral, a Fluarttal konzorciumban. A cég a sejtterápiás készítmények előállítása révén gyártókapacitásaival több éve jelen van az egyetemen. A most kialakítandó oltóanyaggyár sejtvonal alapú vakcinagyár lesz, mely a program keretében antibakteriális oltóanyagokat, gyógyszer-technológiailag továbbfejlesztett influenza elleni vakcinákat állít elő.

Hozzászólások