Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)

Hogyan ünnepelt Debrecen március 15-én?

Offmedia- 2017.03.15. 21:22
1676
Felvonták az Országzászlót, volt ünnepi műsor, koszorúzás, és felléptek a Csokonai Színház művészei is.
Debrecenben már kedd este elkezdődtek a megemlékezések az 1848/49-es szabadságharcról. Az Egyetem tértől ugyanis fáklyás felvonulók meneteltek a Déri térre, ahol Komolay Szabolcs alpolgármester beszédét hallgathatták meg, majd a Bürkös zenekar adta elő „Készülj hazám...” című ünnepi zenés folklórműsorát Debrecen város néptáncegyütteseinek közreműködésével.

Szerda reggel a Bem téren katonai tiszteletadás mellett felvonták az Országzászlót. 10 órakor a Petőfi téren ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak. „Ki van tűzve Kossuth Lajos zászlaja” címmel ünnepi műsor Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós zenekara, a köröstárkányi Serkentő Dalárda, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai közreműködésével adtak elő.

Forrás:Kádár Lajos
A műsor után ünnepélyes masírozás vezetett a Petőfi térről a Kossuth térre ’48-as indulókra a Debreceni Helyőrségi Zenekar vezetésével, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület tagjainak kíséretével.

A Kossuth téren az ünnepi műsor keretein belül fellépett Haja Zsolt operaénekes, az Operaház művésze; a Csokonai Nemzeti Színház művészei: Csikos Sándor Jászai Mari-díjas érdemes művész, Mercs Máté, Papp István, Rózsa László; a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes. Pósán László országgyűlési képviselő a szabadságharca emlékezve arról beszélt, hogy "milliók jönnek Afrikából és Ázsiából Európába" és hogy az "illegálisan bejött muszlimok százezrei a kultúránkat fenyegetik". A forradalmi megemlékezések közepette fontosnak tartotta kiemelni a politikus, hogy a budapesti olimpia rendezésének ügye a nemzeti összefogás hiányát mutatta meg.

Délután 17 órakor az eseménysorozat zárásaként levonták az Országzászlót.

Ünnepi műsor a Kossuth téren - galéria! (Fotók: Kádár Lajos)

Hozzászólások