Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Horogkereszt a Nagytemplomon: ennyivel úszták meg a firkálók

Offmedia- 2016.05.19. 16:57
659
Gyorsított eljárásban tárgyalták az ügyet.
Még áprilisban volt hatalmas balhé abból, hogy valakik horogkeresztet firkáltak a debreceni Nagytemplomra. Az esettel kapcsolatban a Miniszterelnökség is megszólalt, a rendőrség pedig egy nap alatt elkapta a tetteseket.

A két fiatalkorú tettes ügyét csütörtökön tárgyalta a Debreceni Járásbíróság - zárt ajtók mögött. Ezt a döntést bíróság a két fiatalkorú elkövető érdekeivel, személyiségi jogainak védelmével indokolta.

A tárgyalás során végül két-két év próbára bocsátották a 15 éves fiúkat. Mint az kiderült, az egész onnan jött, hogy az elsőrendű vádlott felvetette, hogy a nála lévő fekete színű festékkel falfirkát fessenek a Nagytemplom talapzatára. Bár egyikük barátnője próbálta őket lebeszélni, a fiúk hátrahagyták a társaságot, az épület oldalához mentek, majd a márványlapokkal kirakott lábazatra horogkeresztet és egy fordított keresztet festettek. Ezt követően az elsőrendű vádlott visszaadta tulajdonosának a festékszórót, a vádlottak szétváltak és elhagyták a helyszínt. A két fiú a református egyházközösségnek 80 ezer forintos kárt okozott.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Az ítélet meghozatala során súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan műemléket rongáltak meg, amely nem csak Debrecen legfontosabb jelképe, hanem országos jelképnek is tekinthető, tettük így súlyosan sértette a közérdeket.

A bíróság szerint indokolatlan és eltúlzott lett volna szabadságvesztés kiszabása, a büntetési célok elérésére alkalmas az ügyészség által indítványozott próbára bocsátás is. A próbaidő tartamát azonban a maximumban állapította meg a bíróság. Ha ez alatt a két év alatt nem követnek el újabb bűncselekményt, akkor az ügy lezárul, ellenkező esetben azonban a bíróságnak egy esetleges újabb eljárásban ezt a bűncselekményt is figyelembe kell vennie egy ítélet kiszabásakor. Nagy István András bíró szerint egyébként célszerű intézkedés lett volna a jóvátételi munka is, 16 éves kor alatt azonban ezt nem alkalmazhatta a bíróság.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség fellebbezést jelentett be, az első- és másodrendű vádlott, törvényes képviselőik és védőik pedig 3 nap gondolkodási időt kértek.

Hozzászólások