Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Hortobágyi tragédia: spórolás miatt haltak meg a katonák?

Offmedia- 2016.07.13. 12:24
594
Nem is lett volna szabad hozzányúlni a 250 kilós bombához.
Úgy tudni, sem hozzányúlni, sem mozgatni nem lett volna szabad ahhoz a bombához, ami nemrég felrobbant a Hortobágyon és négy tűzszerész halálát okozta. A hvg.hu forrása szerint a szabályos eljárás alapján egy ilyen bombát a mellé helyezett töltettel a helyszínen kellett volna megsemmisíteni.

Persze ettől gyakran eltérnek, például egy lőtéren, ahol sok a bomba, ott ez a módszer időbe és pénzbe kerülne. Vagyis ha inkább összeszedik a bombákat, azzal többet tudnak spórolni, és elképzelhető, hogy ez is része volt a tragédia bekövetkeztének.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A honvédség egyik vezető tűzszerésze azt mondta, hogy a bomba "egyik összetevője TNT" volt. Ami arra utalhat, hogy a felrobbant bomba úgynevezett szükség-robbanóanyaggal volt töltve. Az 50-es években, amikor hiány volt TNT-ből, akkor mindenféle más, ipari robbanóanyaggal keverték. "Gyakorlatilag bármi lehetett benne, és ettől kezdve teljesen kiszámíthatatlan" - mondta a forrás, aki szerint épp ezért érthetetlen, hogy miért álltak neki szétszerelni a bombát.

Hozzászólások