Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.17., szerda (Endre, Elek)

Ilyen betegágyat is ritkán látni Magyarországon - kép

Offmedia- 2016.06.01. 11:14
482
Debrecenben olyan betegágy van, hogy eláll a szavunk.
Főként a frissen műtött betegek életét könnyítheti meg nagymértékben a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján használt új, elektromos betegágy - számolt be az unideb.hu.

- Az ágy fő előnye egy normál betegágyhoz képest, hogy külön pozícionálható a két lábszártámasz, valamint 90 fokban kifordítható, így gyakorlatilag felülteti a mozgásában akadályozott pácienst. Emellett tartozik hozzá egy „foglalkoztató asztal”, melynek segítségével az ágyban fekvő betegek kényelmesebben étkezhetnek, olvashatnak vagy éppen dolgozhatnak, egy kivehető szivacsbetét pedig az ágytál elhelyezését könnyíti meg – sorolja a betegágy előnyeit Manó Sándor. Az Ortopédiai Klinika Biomechanikai Laboratóriumának mérnöke szerint az ágy a nagyműtéten átesett, mozgásában akadályozott betegek segítésén túl nemcsak kórházi körülmények között használható, hanem akár az otthonápolás során az önálló életvitelre képtelen páciensek gondozását is egyszerűbbé teszi.

Forrás:Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája egy Gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatban konzorciumi partnerként vett részt abban a projektben, melynek eredményeképpen 10 prototípus készült el a modern betegágyból. Ebből ötöt az intézmény meg is kapott saját használatra. A prototípust Csernátony Zoltán klinikaigazgató ötlete alapján egy makói céggel, az ASS Bt-vel közösen fejlesztették.

Hozzászólások