Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.22., szerda (Júlia, Rita)

Ilyen körülmények között lehetett pályázatot nyerni a Hortobágyon

Offmedia- 2016.05.11. 11:00
649
Olyan állatok után is járhatott legelő, amik nem is legelnek.
Gőgös Zoltán MSZP-s politikus tette fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) hortobágyi legelőpályázatokról szóló jelentését az mszp.hu-ra - szúrta ki a 444.hu. Maga a jelentés egy olyan perben került elő, amit Fazekas Sándor miniszter barátja indított Gőgös ellen, a bíróság pedig a szocialista politikus számára elérhetővé tette az egyébként nem publikus jelentést. "Úgy vélem, mindezt kötelességem közzétenni, hogy mindenki láthassa, hogyan lopják el Orbán emberei az Európai Uniós pénzeket a földeken keresztül" - fogalmaz Gőgös.

"A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) hortobágyi legelőpályázatokról készült jelentéséből kiderül, hogy a pályázatokon a valódi állattartók helyett előre kijelölt szereplők nyertek, akik a nem létező állatállományukat csak a pályázat idejére bérelték, és azóta sem végeznek semmilyen érdemi mezőgazdasági tevékenységet" - írja Gőgös.

Áder János köztársasági elnök a Hortobágyon. Vajon eljutott hozzá a KEHI vizsgálatok eredménye?
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A vizsgálatból kiderül, hogy előfordult olyan is, hogy nem sikerült a pontokat jól összeadni. De a KEHI azt is megállapította, hogy 59 pályázat úgy nyert, hogy az meg sem felelt a kiírásnak, és alapból érvénytelennek kellett volna azt nyilvánítani.

Azt is meg lehet tudni a jelentésből, hogy 1600 pályázaton 4 alkalmazott és 1 ügyvéd dolgozott 60 napon át. Ennyi idő alatt esély sincsen az összes pályázat valóságtartalmát átvizsgálni, és annak ellenére, hogy ez még önmagában nem lenne feltétlenül nagy baj, még olyankor sem történt meg az ellenőrzés, amikor nyilvánvaló ellentmondás volt a pályázatban.

A KEHI egyébként megjegyzi, hogy az ellenőrizhetőség hiánya egyébként magas kockázatokat jelent, így pedig sérül a verseny tisztasága, "előfordulhat, hogy adott esetben érvénytelen pályázat kerül nyertesként kihirdetésre".

Kihajtás a Hortobágyon
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
15 esetben fordult elő olyan, hogy a pályázó állatállománya csak sertésekből vagy baromfikból állt (vagyis olyan állatokból, amelyek nem is legelnek), ezek közül két esetben is nyert pályázat. Volt olyan földterület, amit egy 50 darab fehér magyar kacsával rendelkező pályázó nyert meg.

De volt olyan pályázó is, aki úgy nyert legelőt, hogy nem is volt saját állatállománya, csupán a pályázat leadása előtt néhány nappal bérleti szerződést kötött azokra. A vizsgálat megállapította azt is, hogy ezen szerződések egy része formai szempontból hibásak, az értékelés során ezeket nem lehetett volna figyelembe venni.

Az igazán trükkösök viszont azt is megcsinálták, hogy a pályázó a saját tulajdonában lévő állatokat, amelyeket a saját pályázatában feltüntetett, bérbe adta egy másik pályázónak, vagyis ugyanazok az állatok két vagy több pályázatban is szerepeltek.

A KEHI több javaslatot is megfogalmaz a minisztérium felé, például azt, hogy csak saját tulajdonú állatállománnyal lehessen pályázni, illetve az ellenőrizhetőséget és a verseny tisztaságát is növelnék.

Hozzászólások