Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Íme, ez a legjobban teljesítő törvényszék

Offmedia- 2016.09.03. 02:42
2123
Egy év alatt 50 százalékkal csökkentette a Debreceni Törvényszék a két éven túli ügyek számát, így országosan a legjobban teljesített.
2015. május végén még 236 hosszabb pertartamú ügy volt, amelyből 2016. március végére 118 maradt. A Debreceni Törvényszék bírái a kiemelkedő eredmény érdekében 602 plusz tárgyalási napot vállaltak.

A két éven túli ügyek számának csökkentése az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által meghirdetett „A Szolgáltató Bíróságokért!” elnevezésű program kiemelt ítélkezési feladata. Országosan mintegy 27 százalékkal sikerült csökkenteni a 2 éven túli pertartamú ügyek számát. A program célja volt az is, hogy a folyamatban lévő ügyek se öregedjenek el, ezért az éven túli ügyek befejezésére is kiemelt figyelmet kellett fordítani.

Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke
Forrás:offmedia.hu
A Szolgáltató Bíróságokért program kiemelkedő eleme volt még az ügyfélkapcsolatok rendezése, melynek keretein belül a Debreceni Törvényszék ügyfélkartát hozott létre, illetve ügyfélelégedettségi kérdőívet állított össze. Az ügyfélkarta a törvényszék működését teszi átláthatóbbá, az ügyfélelégedettségi kérdőív pedig a hatékonyabb működést alapozza meg.

2016 másik fontos eleme a „Fenntartható fejlődés program”, amely január 1-jén indult el, és három pilléren nyugszik. Az első pillér a magas színvonalú időszerű ítélkezés megvalósítását célozza, így fontos az eddig elért eredmények megtartása, az időszerűség és a hatékonyság további javítása. A 2016. augusztus 25-i pillanatfelvétel azt mutatja, hogy a 2 éven túli ügyek aránya a törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon jelentősen csökkent, polgári ügyszakban a folyamatban lévő ügyek 1,83 százalék, amíg büntető ügyekben 2,65 százalék, a közigazgatási és munkaügyi bíróságon 0,41 százalék. Nőtt az egy éven belül befejezett ügyek aránya is. Járásbírósági szinten polgári ügyszakban 92 százalék, büntető ügyszakban 73,64 százalék, a közigazgatási és munkaügyi bíróságon 95,86 százalék, törvényszék polgári ügyszakban 85,69 százalék, és a kiemelkedő súlyú törvényszék első fok büntető ügyek esetén is 50 százalék feletti. A legnagyobb tömegben érkező szabálysértési ügyek 90 napon belüli befejezésének aránya 92,27 százalék.

A program második pillére az bírói – igazságügyi életpálya, ezen belül hangsúlyt kap annak elősegítése, hogy a Debreceni Törvényszéken minél több speciális szakismerettel rendelkező kolléga (szakjogász, Phd fokozat) legyen, képzésüket pedig eltérő munkarend biztosításával támogatja a törvényszék. Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke erre egy olyan példát hozott fel, hogyha az illető dolgozónak péntek délután van a képzéssel kapcsolatos elfoglaltsága, akkor szabadság kivétele nélkül elengedi őt, hiszen végül a befektetett munka megtérül, és mindenkinek hasznos lesz a pluszban megszerzett tudás.

Az idei első félév fontos eseménye volt az is, hogy a Debreceni Járásbíróság „Családbarát munkahely” címet kapott. A törvényszék bíróságai eddig is kiemelt figyelmet fordítottak munkavállalóikra: intézkedés született többek között a várandós nők, és a családanyák könnyített munkafeltételeinek biztosításáról, de a közösségi események szervezése - kirándulások, családi napok, nyugdíjas találkozók, mikulás ünnepség, gyerektábor - is kiemelt figyelmet kapott.

A program harmadik pillére az ügyfélkapcsolatok kommunikáció terén a már évek óta nagy sikerrel futó Nyitott Bíróságok program, melynek továbbfejlesztését is vállalta a Debreceni Törvényszék, ennek része lett újdonságként a Nyitott Bíróságok Éjszakája. Fontos feladat még a közvetítői eljárás és a tanúgondozási program hatékonyságának fokozása, illetve továbbra is nagy hangsúlyt kap a Debreceni Törvényszék külső kommunikációja.
A „Fenntartható fejlődés program” idei etapja 2016. október 31-ig tart.

Hozzászólások