Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Íme, így áll most Debrecen 200 milliárdos fejlesztési terve

Offmedia- 2016.11.15. 13:26
1959
„Az Új Főnix Terv egy 200 milliárd forintot meghaladó, olyan fejlesztési program, amely a következő évtizedekben egyértelműen meghatározza a város fejlődését, jövőképét és az arculatát” - fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. A terv megvalósítását pedig 2022-ig tervezték befejezni, tette hozzá a polgármester. A következő 8 évben így folyamatos fejlesztések, átalakítások várhatóak a városban.

A program egyik kiemelt része a déli gazdasági övezet fejlesztése, amire több mint 4,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre – árulta el Papp László. Ez a gazdasági övezet a repülőtér környékén lévő városrész fejlődését szolgálja majd úgy, hogy több mint 10 ezer munkahelyet szándékoznak itt létrehozni. A 4,5 milliárd forintos fejlesztési forrás nagy részét pedig elsősorban az infrastruktúrára fordítják majd, hiszen itt a terület nagy részét még közművesíteni kell, a tervek szerint pedig néhány hónapon belül el is lehet kezdeni ezeket a munkálatokat.

Idén, az Új Főnix Terv részeként eddig már több mint 2000 új munkahely jött létre Debrecenben – hangsúlyozta Papp László. A legnagyobb bővítést a FAG hajtotta végre (mintegy 510 fővel), a második helyen van a nyáron ideköltöző Flowserve (400 fővel), de a Richter az IT Services, illetve a BT is hozzájárultak 100-100 fővel a munkahelyek bővítéséhez. Ezzel a volumenű növekedéssel pedig Kecskemét után Debrecen a legsikeresebb, ha a munkahelyteremtést nézzük – emelte ki a polgármester.

Forrás:offmedia.hu

A Főpályaudvar pedig mindenképp az elmúlt évek egyik legnagyobb projektje, erre úgy 21 milliárd forintot fognak költeni a tervek szerint, és 2017-ben kezdik el építeni. „Itt a mérnöktender kiírása megtörtént” - mondta Papp László.

A közlekedésfejlesztés is nagy hangsúlyt kap, a déli elkerülővel kapcsolatban például azt mondta a polgármester, hogy azt 2018 első negyedévében át is adják. A tervezett 52 utcaépítésből 39 elkészült, mintegy 1,2 milliárd forint értékben. November végéig még zajlanak útépítési munkálatok, többek között a Hatvan utcán, néhány utca felújítása pedig már a jövő évre csúszik át. Papp László kiemelte, hogy jól haladnak a munkálatok, „ilyen mennyiségű utcát felújítani az elmúlt években nem tudtunk, nem is voltunk rá képesek”. Az előkészítések során pedig az önkormányzat figyelt arra, hogy ahol közműépítési/fejlesztési igény merülhet fel, ott a közszolgáltatókkal felvették a kapcsolatot a munkavégzés előtt, hogy végezzék el a rekonstrukciós munkálatokat annak érdekében, hogy ne az útfelújítás után 1-2 évvel kelljen ismét megbontani az utakat. Mint kiderült, ez újdonság, és „eddig ez sem volt gyakorlat” - ismerte el Papp László.

Az Új Főnix Tervnek mindezek mellett az oktatás is fontos eleme, ezzel kapcsolatban megszületett a döntés arról, hogy 4 bölcsődét, 8 óvodát felújítsanak, illetve – ahogyan arról mi is írtunk – két iskolával (a Hatvani István Általános Iskolával és az Ady Endre Gimnáziummal) már végeztek is. 2017-ben egy nagy volumenű munka indul el, ekkor kezdődik például az ovik felújítása. Ezzel kapcsolatban kiderült, hogy annyi munka lesz velük, hogy nem tudják a munkálatokat csak a nyári szünetre ütemezni, így még a kisgyerekek év közbeni elhelyezését is meg kell oldaniuk.

A Dobozi kispiac komoly ráncfelvarráson esik majd át, fedett, modern kialakítást és felújított mosdókat ígérnek. A Tócóskertben és a Tócóvölgyben lakók viszont számítsanak arra, hogy míg a város több pontjában elindulnak a fejlesztések, nekik még várniuk kell, az Új Főnix Terv ugyanis ezekkel a városrészekkel csak egy később ütemben foglalkozik majd.

11 orvosi rendelő esetében rendelkeznek támogatói döntéssel, és a volt ifjúsági park területén is félmilliárd forintos fejlesztést hajtanak végre, itt családsegítő központot létesítenek – mindezt a „Gondoskodó Debrecen” keretein belül.

„Az a tervünk, hogy a költségvetést most hamarabb fogadjuk el, mint ahogyan szoktuk” - mondta Papp László, aki szeretné, ha ez jövő év február vége előtt megtörténne. „Jól állunk a fejlesztések tekintetében, jól állunk az Új Főnix Terv végrehajtásával” - zárta sajtótájékoztatóját a polgármester hozzátéve, hogy reméli, „2017-ben dübörögni fog Debrecenben a gazdaság”.

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólások