Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Íme, ilyen lesz a belváros karácsonykor!

Offmedia- 2016.10.12. 15:23
2869
Debrecen már lassan az ünnepi díszkivilágításra készül.
Az idei debreceni karácsonyi díszkivilágítás előkészületi munkáit az október 10. utáni napokban kezdték el. A díszkivilágítást összesen mintegy 170 000 fényforrás adja, plusz Debrecen karácsonyfáján 16 500 fényforrás lesz.

A Piac utca teljes hosszában a Kossuth tértől a Petőfi térig, a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, a Kálvin téren, a nyugati kiskörúton, a Szent Anna utcán, a Darabos utcán, a Burgundia utcán, a Sumen utcán, a Simonffy utcán, a Hal közben, valamint a Debrecenhez tartozó külső városrészekben – Kismacson, Nagymacson, Bánkon, Dombostanyán és Józsán – is lesz díszkivilágítás: ez utóbbi városrészekbe harang alakú díszek kerülnek. A Kossuth téren az Aranybika szállótól a Nagytemplomig tartó szakaszon – összesen 90 fán – is LED-égőket helyeznek el. Így az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően ma már teljes mértékben energiatakarékos, a hagyományos izzóknál lényegesen nagyobb élettartamú és fényerejű fényforrások alkotják a debreceni karácsonyi díszkivilágítást.

Nem kell megijedni, ez még nem a mostani díszkivilágítás
A Piac utcán újra látható lesz a hagyományosan igen népszerű fényfa és a fényszökőkút is. 2015-ben új elemeket – 8 darab harsonát fújó stilizált angyalfigurát – is telepítettek a Nagytemplomtól a Csonka templom vonaláig, a sétálóutca villamossín feletti részére. Idén ez a sor 6 ugyanilyen figurával gyarapszik. A Tisza István utca fölött 7 karácsonyi fénygömböt helyeznek el. A Burgundia és a Sumen utcán csillagok láthatók majd fénycsóvákkal.

Az első ünnepélyes adventi gyertyagyújtásra ökumenikus keretek között november 27-én – advent első vasárnapján – kerül sor Debrecen karácsonyfájánál a Nagytemplom előtt, ekkor kapcsolják fel a díszkivilágítást is. A fények várhatóan 2017. január 6-ig, vízkereszt napjáig világítanak.

A debreceni karácsonyi díszkivilágítás költségeit az önkormányzat viseli, míg a városban működő vállalkozások közül több hagyományosan gépekkel, eszközökkel, és munkatársakkal segíti a díszkivilágítás elemeinek felszerelését.

Hozzászólások