Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.16., szombat (Ödön)

Indul a Bocskai zarándoklat: így ápolják a hajdú múltat

MTI- 2017.03.03. 09:39
484
A hajdú múlt ápolása és őrzése a célja a pénteken tizedik alkalommal elinduló Bocskai zarándoklatnak - mondta a szervező, Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnáns polgármestere.
A résztvevők - a hajdúvárosok küldöttsége - a fejedelem életéhez kapcsolódó települések felkeresésével indulnak Kolozsvárra, Gyulafehérvárra és Nagyváradra. A polgármester tájékoztatása szerint az első utat Bocskai István temetésének 400. évfordulóján, 2007. februárjában szervezte.

A megemlékezések nemzeti identitásukat erősítik, nemcsak számukra, hanem a határon túl élő magyarság számára is - fejtette ki. A hajdúnánási, hajdúböszörményi, hajdúdorogi, hajdúhadházi, derecskei és vámospércsi küldöttség pénteken dél körül érkezik Kolozsvárra, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem épületébe, Bocskai István egykori szülőházába, ahol aaz egyetem előcsarnokában megkoszorúzzák a fejedelem mellszobrát, illetve az egyetem falán elhelyezett domborműves arcképet. Este Magyarlapád érintésével Csombordra érkeznek, ahol a hajdúnánási Naná Színház társulata előadja a Hajdú rege című zenés történelmi táncjátékot.

Forrás:Google Maps
Szombaton először Nagyenyedre utaznak az emlékezők, ahol az 1849. január 8-i népírtás emlékhelyét koszorúzzák meg. Innen indulnak Gyulafehérvárra, a római katolikus érseki székesegyházba, ahol a megemlékezések után megkoszorúzzák Bocskai emléktábláját. Vasárnap délelőtt Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem díszudvarán koszorút helyez el a csoport az egykori váradi kapitány Bocskai emlékére.

Hozzászólások