Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.16., szombat (Ödön)

Ismét itt a szmogriadó!

Offmedia- 2017.01.31. 10:33
831
Annyira rossz a levegő Debrecenben, hogy az meghaladta a riasztási küszöbértéket.
A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke, egymást követő két napon, 2017.01.29-én és 2017.01.30-án, mind a három mérőállomáson meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke 2017.01.29-én: Kalotaszeg téren (102,4 µg/m3) – Klinikán (131,3 µg/m3) – Hajnal utcán (105,4 µg/m3), 2017.01.30-án: Kalotaszeg téren (153,7  µg/m3) – Klinikán (199,7 µg/m3) – Hajnal utcán (169,9µg/m3) volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.
A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljük a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges – a déli órákban végezzék.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A légszennyezettség romlását elkerülendő arra kéri Debrecen lakosságát az önkormányzat, hogy kerüljük az autók (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzunk tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőség van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsük előnyben.
Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Továbbá a napokban saját, és környezetünk egészsége érdekében tartózkodjunk mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Hozzászólások