Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Itt a jó idő, ellepik a prostituáltak Debrecent?

Somló-Bakos Dalma- 2016.05.26. 14:21
795
De mit kezd a helyzettel a város?
A csütörtöki közgyűlésen terítékre került Debrecen közgyűlésének 2015-ös összegzése és helyzete. Papp László polgármester felvezetőjében elmondta, hogy Debrecen a régió egyik legbiztonságosabb városa, kevesebb a bűncselekmény, viszont a felderítési hatékonyság nőtt.

"A tavalyi migránsválság miatt Debrecenre nagy nyomás nehezedett" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a rendőrök minden tekintetben a legjobbat hozták, és hatékonyan megoldották a legnehezebb helyzeteket is.

Túlórában hatékonyak a rendőrök

Uzonyi Attila rendőr ezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy tavaly a 2014-es eredményekhez képest mintegy 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető az elkövetett bűncselekmények számában, a debreceni közterületeken pedig 17 százalékkal esett a bűnesetek száma. Szerinte ez részben annak is köszönhető, hogy lényegesen több a járőr, a rendőrök túlórában az utcákat róják. "Ha eddig két sarokra voltunk, ma már csak 1 sarokra vagyunk a bűncselekményektől, így a bűnözőket is hamarabb elfogjuk" - tette hozzá Uzonyi Attila.

A balesetekkel kapcsolatban viszont kiemelte a rendőrkapitányság vezetője, hogy a könnyű sérüléses baleseteknek nem csökkent a száma, ám ez szerinte főleg társadalmi probléma.

Ellepik az örömlányok a várost?

Ágoston Tibor jobbikos képviselő azzal a felvetéssel fordult Uzonyi Attilához, hogy mit szándékozik lépni a rendőrség arra, hogy a jó idő a prostituáltak megjelenését is magával vonzza. Nem kis derültséget okozott a közgyűlés tagjaiban, amikor azt mondta, hogy "engem is kerestek már meg ezzel kapcsolatosan", de a képviselő gyorsan hozzátette, hogy természetesen a lakossági visszajelzéseket értette ezalatt.

Képünk illusztráció
Uzonyi Attila szerint folyamatos a rendőri előállítás, ha nincs kizáró ok, akkor őrizetbe veszik a lányokat. Tisztában vannak vele, hogy mely környékek érintettek (például a Petőfi tér, a Kurta utca vagy a Pallagi út), itt gyakran ellenőrzik is a járőrök az utcákat. Mint azt a kapitányság vezetője hozzátette, volt olyan is, hogy egy prostituált 320 ezer forint bírságot fizetett be.

Az örök probléma: Derék utca 22.

A Derék utca 22. szám alatti társasház már régóta komoly gondot okoz a városnak, a Tócóskertben lévő épület, bár önkormányzati tulajdonban van, igazi gettó. Ágoston Tibor kiemelte, hogy tud olyanról, hogy egy 40 négyzetméteres lakásban először csak egy négytagú család élt, aztán "még 20 másik" beköltözött hozzájuk. "Láttunk ajtóberúgást, vizeldének használják a liftet, és még lehetne sorolni" - fogalmazott a képviselő. Utalt arra az interjúra is, amit pár hete adott a Debrecen Televíziónak Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója. Abban az hangzott el, hogy tárgyaltak a rendőrséggel, felajánlottak ingyen lakásokat is rendőröknek. De az ötlet nem valósult meg, ugyanis az illetékesek azt mondták: kollégáik olyan stresszben élnek napközben, hogy ezt az állapotot otthonra senki nem vállalná. Ágoston Tibor ehhez azt fűzte hozzá, hogy abban a házban élnek dajkák, tanítónénik, akik szintén stresszben élnek, róluk, az ott élő emberekről is gondoskodni kell. "Én magam is szívesen beköltözöm egy ilyen lakásba" - mondta.

Barcsa Lajos alpolgármester azt mondta, a városvezetés tisztában van azzal, milyen problémák vannak a Derék utca 22. szám alatt, folyamatosan vizsgálják is, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. Az épület bekamerázásának a lehetőségével kapcsolatban például jogi aggályok merültek fel, így azt el is vetették, de kiemelte az éjjeli biztonsági szolgálatot, ahol minden belépőnek meg kell adnia a nevét. Igyekeznek kiszűrni a "kamujövedelmeket is", vagyis például azt már nem fogják elfogadni, ha egy lakó rokontól kap igazolást havi fix összegű támogatásról. Elképzelhető egyébként, hogy a jövőben rövidebb, például egyéves szerződéseket kötnek majd a lakókkal, és akire sok panasz érkezik, azzal egyszerűen nem hosszabítják majd meg a szerződést.

Hozzászólások