Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Itt a lepkeper folytatása: már csak 54 állat pusztult el?

Offmedia- 2016.11.16. 09:40
923
Nyilvános tárgyaláson, a vádirat ismertetésével kezdődött meg a Védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt indított büntetőügy tárgyalása a Debreceni Járásbíróságon.
A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint Gabnai Ernő 2012-ben nem kért meg minden szükséges engedélyt ahhoz, hogy fakitermelést végezhessen Kokadon, a Kék-Kálló völgyében lévő földterületein. Az érintett területek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként a NATURA 2000 hálózathoz tartoznak. Az ügyészég szerint a Kék-Kálló völgyében honos rekettyefűz a fokozottan védett keleti lápibagoly lepke élőhelye. A vádlott által végzett munkálatok következményeként a vádhatóság álláspontja szerint igazolhatóan 54 egyed pusztult el, az okozott kár 13 és fél millió forint [a polgári per során még azt állította az ügyészség, hogy 6000 állat pusztult el, 1,5 milliárd forint értékben - a szerk.]. A lepkék mellett 200 tő mocsári békaliliom, két zsombék rostostövű sás és 16 tő békakonty veszett oda, mellyel további 1,2 millió forint rongálási kár keletkezett.

Az ügy első tárgyalási napja a vádirat ismertetése után a vádlott kihallgatásával folytatódott, Gabnai Ernő azonban a bíróságon nem tett vallomást, fenntartotta korábbi nyilatkozatait. A nyomozati szakban korábban úgy nyilatkozott: a természetvédelmi őr tanácsa szerint járt el, és betartotta az előírásokat. Gulyás Csilla bíró az iratok közül ismertette még többek között a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának büntetőfeljelentését, a vádlott kaszálásra, fakitermelésre vonatkozó bejelentését, a helyszíni bejárások jegyzőkönyveit, valamint a természetvédelmi őr korábbi feljegyzéseit is.

A bíróság délután a Hortobágyi Nemzeti Park egyik természetvédelmi őrének kihallgatását kezdte meg, aki tanúvallomásában megerősítette: helyszíni bejárása során tapasztalta a természetkárosítást, őshonos fákat vágtak ki a területen, az élőhely károsodott.

Csütörtökön a hétfői tanúval és újabb tanúk kihallgatásával folytatódik az eljárás, a pénteki tárgyalásra pedig újabb tanú és szakértő érkezik a Debreceni Járásbíróságra.

Hozzászólások