Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.17., vasárnap (Hortenzia, Gergő)

Ízekre szedték a civilek a belváros látványterveit

Somló-Bakos Dalma- 2017.02.28. 04:13
3592
Az Új Főnix Terv keretein belül átalakul Debrecenben a Dósa nádor tér és a Csapó utca is – de mit szólnak a helyiek az eddigi tervekhez?
A Natív önkéntesei megrendezték a szokásosan, havonta visszatérő „Zöldellő” című beszélgetéssorozatukat, ahol Debrecent zöld, környezetvédelmi „nagyító” alá teszik. Ezekre a beszélgetésekre mindig meghívnak a város részéről is egy-egy illetékest, így volt már a vendégük Barcsa Lajos alpolgármester, China Tibor főépítész, illetve Kuhn András főkertész is.

A mostani, februári eseményen a Dósa nádor teret és a környezetét vették górcső alá. Arról mi is írtunk tavaly, hogy az Új Főnix Terv keretein belül Debrecen pályázatot írt ki a Dósa nádor tér – Csapó utca környékének a megtervezésére (a hivatalos cím így hangzott: „Debrecen, Dósa nádor tér rendezése, a Csapó utcai tömb átépítése és a gyalogos övezet kiterjesztés”). A terveket felmásan fogadták a debreceniek, a belvárosra gyakorlatilag rá sem lehetett ismerni. A Natív mostani eseményén az önkéntesek az érdeklődő civilekkel együtt beszéltek a látványtervekről a Nagyerdei Víztoronyban.

Magát a pályázatot a város még 2016 áprilisában írta ki, amire 4 cég készített pályamunkát, de ebből csupán hárman fejezték be azt időre. Debrecen mindhárom indulót díjazta, a harmadikat 3,5 millió forinttal, míg az első helyezettet, Bordás Pétert ötmillió forinttal, összességében csak a díjak kiosztására több mint 10 millió forintott költött Debrecen. A bíráló bizottságban egyébként olyan személyek ültek, mint Papp László polgármester, a főépítész és a főkertész is.

A Városháza

Itt az „U” alakú épületszárny újragondolása volt a cél. Az első helyezett, Bordás Péter terve:

Két irodaszint, két reprezentatív terem, bérleményi területek, 90 munkaállomás, felszín alatti parkoló is megvalósulna ennek keretében. Itt van például egy belső udvarra néző iroda:

A tervpályázat második helyezettje (Kovács Péter) épületbontással járt volna, a bírálók ezt viszont aggályosnak találták:

Forrás:Építészfórum

Dósa nádor tér

Bordás Péter terve egy reprezentatív vízfelület létrehozását veszi figyelembe az 500 éves reformáció rejtett üzenetével: 95 kőlapból álló kompozíciót terveztek, utalva Luther Márton 95 pontjára. A tervek között pedig intenzív fásítás, a túlburkoltság megszüntetése és a fasor részbeni megtartása is szerepel.

Hogyan kerülnek tavirózsák a belvárosba?
A második terv szerint „laza árnyékú lepényfákat” ültetnének, energiatakarékos közvilágítást, 4 darab taxis várakozóhelyet és 11 darab kerékpártárolót üzemelnének be. A lepényfákkal kapcsolatban a civilek kifejezték aggályaikat: felhozták ellenérvként, hogy tájidegen, nem őshonos, valamint azt, hogy „sokat szemetel”, vagyis nagy és sok a termésük. Ennél a tervnél egyébként azt mondták, hogy kivágnák a jelenlegi fasort és újat ültetnének. A bíráló bizottság ezt pozitívumként értékelte, mert szerintük ezáltal egységes lesz az utcakép.

Mutatjuk a második helyezett pályázatában hogyan is néz ki a Dósa nádor tér:

Forrás:Építészfórum

Virágpiac

Egyirányú utca lehetne a Sas utcából és a Csapó utca, a virágos standok pedig a Csapó utca északi oldalára kerülhetnek át. A standok többfunkciósak lennének: virágpultként, valamint ülésre alkalmas eszközként is működnének. A Csapó utcán lenne egy kerékpárút is.


És a második helyezett pályázat így képzeli el ugyanezt a területet:


Forrás:Építészfórum

Komolyzenei koncertterem

Erre egyelőre még nincs keret, ez egy későbbi beruházás része lehet, az Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz kapcsolódna a megvalósítása a 4500 m2 építési helyen létesülő komplexumnak. A „shoebox concert hall” technikát alkalmaznák, ez egy viszonylag új koncepció, annyit tesz, hogy a jó akusztikát magas, párhuzamos falak biztosítanák. A terem 700 férőhelyes lenne.

Íme az első díjazott terv:

Az ide tartozó mélygarázs a Blaháné utca felől lenne megközelíthető. Az épület előtt egy mű patak is futna, mutatjuk is a képet:

A második helyezett:

Forrás:Építészfórum

De mit mondanak a tervekről a debreceniek?

A három terület koncepcióját kiscsoportokban értékelték az esemény résztvevői. A komolyzenei koncertteremmel kapcsolatban a legtöbb aggályt az vetette fel, mekkora lesz a kihasználtsága, és nem lenne-e logikusabb a már meglévő termeket használni erre a célra – például a Kölcsey Központot, esetleg felújítani például a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a Liszt termet, vagy az Aranybikában lévő Bartók termet.

„Nem tetszik, nem illeszkedik a városképbe. Ez egy gleccserpatak, a háttérben jégheggyel” - fogalmazta meg kritikáját egy kertépítész. Szerinte indokolatlan az, hogy patak legyen a belvárosban, hiszen nagyon drága lesz majd fenntartani, helyette inkább olyan növényzettel kellene beültetni a területet, ami egyébként is őshonos a környéken és jól bírja a klímát.

„Csak a medvét ne bántsák!”

Egy másik vélemény szerint a régi épületek a történelmet idézik fel, ezért azokat nem lenne szabad lebontani – a mostani látványtervel alapján ugyanis legalább három épületet „feláldoznának” a koncertteremért. A terveken csupa olyan elem van, ami „nem jellemző Debrecenre” - hangzott el. Az épületek felújítását ugyanakkor senki sem szeretné elvetni, de szinte mindenki ragaszkodna ahhoz, hogy a történelmi belváros képét tartsa meg Debrecen.

„Nyögvenyelős az az üvegösszeköttetés” - mutatott rá a Városháza terveire egy építész. „Meg lehet csinálni, csak fura” - tette hozzá. Többek szerint az első helyezett látványtervei mintha átgondolatlanok lennének.

A „maci” szoborhoz [a hivatalos neve Mackós kút és Medgyessy Ferenc alkotása - a szerk.] viszont többeket emlékek, érzelmek fűznek, ezért bíznak abban, hogy az háborítatlanul megmarad a helyén.

Mackós kút - amihez ragaszkodnak a debreceniek
Forrás:kozterkep.hu
„Ötlettelenség. Nem látom a koncepciót” - ezt már a virágpiaccal összefüggésben mondták el többen is. Akadt olyan, aki azt kifogásolta, hogy hiába ígértek zöldfelületet, a terveken mégis túl sok a burkolat.

A mostani alkalmon született ötleteket, javaslatokat nyílt levélben juttatják le az illetékes osztály részére egy nyílt levél keretében. „Azért örülünk, hogy még nem zárták le a tervpályázatokat, mert így hátha van lehetőségünk beleszólni azoknak a megvalósulásába. Reméljük, hogy lesznek olyan ötletek, amelyekről a döntéshozók is úgy gondolják, hogy érdemes velük foglalkozni. Hiszen ezeket a tereket mi fogjuk használni, és hogyha Debrecen lakosai elégedettek, a mindennapjaik is nyugodtabban, harmonikusabban telnek majd” - mondta a Natív nevében Kiss Szilvia.

A Natív legközelebbi hasonló eseményére március 27-én kerül sor a Nagyerdei Víztoronyban, ekkor a Nagyállomásról és a Petőfi tér rekonstrukciójáról lesz szó. Bíznak abban, hogy a következő előadásra már ismét érkezik valaki az önkormányzat részéről, hogy újra kialakulhasson egy igazi párbeszéd, ahol a civilek választ kapnak a kérdéseikre.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások