Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.25., kedd (Vilmos)

Képek: ilyen lehet az új, 21 milliárdos főpályaudvar

Offmedia- 2016.10.05. 15:29
4495
Együttműködés a debreceni főpályaudvar fejlesztésére.
A debreceni főpályaudvar fejlesztésére kötött együttműködési megállapodást a debreceni önkormányzat és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt., a dokumentumot szerdán a városházán írta alá Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester és Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

A debreceni Nagyállomás és a Petőfi tér környezetében mintegy 42 000 m² hasznos alapterületű ingatlanon, kétszintes pinceszinttel és egy háromemeletes, négy épületrészt magába foglaló Intermodális Közösségi Közlekedési Központ jön létre. A vasútállomás jelenlegi épületegyütteséből a keleti szárnyat lebontják, a központi épületet felújítják, a nyugati szárny pedig megmarad jelenlegi állapotában. Két új irodaszárny épül, az összesen 8700 négyzetméter alapterületű épületben kap majd helyet a regionális és a helyi közlekedési cégek központja, a forgalomirányítás, de lesznek üzletek is benne.

Látványterv a főpályaudvarról
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Papp László a város története egyik legnagyobb beruházásának nevezte a 21 milliárd forint támogatottságú fejlesztést, amelynek során a vasúti pályaudvarnál föld alatt vezetik át a 4-es számú főút nyomvonalát.

A felszínen négy villamos befogadására alkalmas fejállomást alakítanak ki. A főpályaudvar belső utasforgalmi területén jegypénztárak, információs központ, csomagmegőrzők, mosdók lesznek. Az autóbuszjáratok utasperonjai, valamint a vasúti peronokhoz vezető aluljáró közvetlenül csatlakozik majd az utasforgalmi térhez. Az épületen belül mozgólépcsők és liftek könnyítik meg az átszállást.

A tér alatt egy 12 000 négyzetméteres buszpályaudvar lesz, innen indulnak a helyi és a helyközi autóbuszok, ahol korszerű utastájékoztatási rendszer épül ki. A főpályaudvar keleti oldalán egy 11 500 négyzetméteres, háromszintes 390 férőhelyes parkolóház létesül, ahol 150 kerékpár elhelyezését biztosító, fedett tároló is helyet kap, a földszinten taxiállomást alakítanak ki, akadálymentes parkolóval a tervek szerint.

Kósa Lajos is ott volt a bejelentésen
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A budapesti Kelenföldi pályaudvar fejlesztése után a debreceni főpályaudvar a második kezdődő intermodális közlekedési beruházás az országban, de előkészületben vannak hasonló fejlesztések Nyíregyházán, Kaposváron, Miskolcon, Tatabányán, Egerben és Székesfehérváron is, amelyekhez a kormány biztosítja a forrásokat - ezt már Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára mondta el az MTI tudósítása szerint.

Papp László és Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt

Galéria: itt vannak a látványtervek a leendő főpályaudvarról!


Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások