Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Kétszer annyi roma van Hajdú-Biharban, mint a hivatalos adat

Offmedia- 2016.07.02. 06:00
890
Egyedülálló roma-kutatást végeztek a Debreceni Egyetemen.
A Partiumi Keresztény Egyetem Partiumi Területi Kutatások Intézetével indított közös programot a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéke, hogy meghatározzák a cigány lakosság valós lélekszámát és társadalmi integrációs helyzetét a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben - közölte a Debreceni Egyetem.

- Megállapítottuk, hogy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a roma lakosság valós lélekszáma több mint kétszerese a népszámlálási adatoknak, 135 és 140 ezer közé tehető, és van húsz olyan település, ahol arányuk már elérte vagy meg is haladta az ötven százalékot. Ilyen részletes, területi eloszlásra fókuszáló felmérést eddig még nem végeztek az országban – emelte ki Pénzes János egyetemi adjunktus, a kutatás vezetője.

A vizsgálat egyértelműsítette, hogy ott, ahol nem szegregáltan, hanem elszórtan a településen belül élnek a cigány családok, jobbak az életkörülményeik és érzékelhetően békésebb az együttélés. A felmérésből az is kiderült, az önkormányzatok kivétel nélkül mindenhol a munkahelyteremtésben és az iskolázottság növelésében látják a kiutat, ugyanakkor az is kitűnik az adatokból, hogy a mobilitás nem jellemző a romákra, még munka vagy tanulás céljából sem.

Forrás:Debreceni Egyetem
- A természettudomány szakemberei ezzel a kutatással bizonyították, hogy nem csak a természet, hanem a társadalom kihívásaira is keresik a megoldásokat és külön büszkeség, hogy ezt egy határon átnyúló együttműködés keretében sikerült megvalósítani. Mivel az itt kidolgozott módszer kiterjeszthető és alkalmazható az egész országban és határainkon túl is, bízom abban, hogy több területen készül majd hasonló jellegű felmérés – fogalmazott Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Hozzászólások