Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Ki tanít Brazíliában magyarul?

MTI- 2016.08.01. 14:40
387
Megkezdődött a nem magyar anyanyelvű magyartanárok ötödik konferenciája hétfőn Debrecenben, a háromnapos szakmai tanácskozásra hét országból érkeztek résztvevők.
Dobi Edit szervező, a Debreceni Egyetem nyelvésze a megnyitón elmondta: a konferencia fő célja, hogy a diaszpórában élő, magyar nyelvet tanító résztvevők tapasztalatot cserélhessenek egymással és korszerű tudást szerezzenek.

A résztvevők között vannak diplomás magyartanárok, de a többség szakmai végzettség nélkül, pusztán elhivatottságból tanítja saját országában a magyar nyelvet - fűzte hozzá.

Forrás:offmedia.hu
Az idei tanácskozásra hét országból - az Egyesült Államokból, Brazíliából, Szlovéniából, Németországból, Ausztriából, Bulgáriából és Fehéroroszországból - tizennégyen érkeztek.

Dobi Edit örömtelinek nevezte, hogy a világ nagyon sok helyén élnek olyanok, akik szívügyüknek tekintik a magyar nyelv, kultúra és néphagyományok ápolását, és ezért sok esetben társadalmi munkát végezve hajlandóak feláldozni a szabadidejük egy részét is.

A Brazíliából, Sao Paulóból érkezett Evelyn Montano másodszor vesz részt a konferencián. Szülei a második világháború előtt telepedtek le a dél-amerikai országban. A helyi magyar házban tanítja a nyelvet. Elmondta: Sao Paulóban már egyetemen is lehet magyarul tanulni, és a képzésnek nagy sikere van, évente hatvan-nyolcvan hallgató jelentkezik.

A konferencia első két napján szakmai előadásokat hallhatnak a résztvevők, szekcióüléseken ismerkedhetnek meg például nyelvtani, nyelvészeti és tanítás-módszertani kérdésekkel. A zárónapon a debreceni nyári egyetem magyar nyelv és kultúra tanfolyamán heti harminc órában magyarul tanuló külföldi diákok tanítási óráit látogathatják, és szerezhetnek hasznos gyakorlati tapasztalatokat.

Hozzászólások