Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.18., csütörtök (Frigyes)

Kiderült, mi az ára Debrecen fejlődésének

Somló-Bakos Dalma- 2016.06.15. 11:00
1208
A rendszerváltás óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésre, mint amilyenre most Debrecen készül.
Kedden délután Papp László, Debrecen polgármestere az Új Főnix Tervről árult el részleteket. A 200 milliárd forintos fejlesztési program 2020-ig valósul majd meg, ami 25 éve a legnagyobb keretet jelenti. A polgármester szerint a régió megkerülhetetlen központja lesz így Debrecen, és az a célja, hogy a mostani munkálatoknak hosszabb távon is legyen hatásuk. Az Új Főnix Tervbe olyan víziót építettek, ami 2050-ig biztosan meghatározza majd Debrecen arculatát - fogalmazott Papp László. Hozzátette, hogy a végletekig hisz Debrecenben, és hogy valóban a jövő városának tartja azt.

Szeretnék, hogyha Debrecen lakossága 240-250 ezer főre duzzadhatna, és hogy a város mindenki számára vonzó legyen, azt szeretnék elérni, hogy lehessen itt jövőt tervezni. Nem titkolt célja a polgármesternek, hogy visszacsábítsák Debrecenbe azokat a fiatalokat, akik külföldön látták korábban a jövőjüket.

Az ÚJ Főnix Tervnek hat fő területe van: gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés, közlekedésfejlesztés, kultúra, oktatás, élhető város, és a gondoskodó Debrecen.

Négymilliárdot elásnak

Papp László elmondta, hogy már 2014-ben is úgy gondolta, hogy Debrecen jövőképét a gazdasági potenciál határozhatja meg. Emlékeztetett, hogy a National Instruments és a FAG is rengeteg munkahelyett teremtett az elmúlt évek alatt, de a Flowserve amerikai multi is Debrecent választotta új központjául.

A gazdaságfejlesztés nélkülözhetetlen része az északi gazdasági övezet fejlesztése, a foglalkoztatási paktum, valamint a déli gazdasági övezet kialakítása, debreceni repülőtér központtal. A déli iparterületre mintegy 8 milliárd forintot költenek majd, ebből 4 és fél milliárd forintot "el fognak ásni", vagyis kialakítják az ipari infrastruktúrát. 2018-ban a remények szerint itt már cégek működhetnek majd.

Főpályaudvar - nem fog mindenki örülni

A terv fontos része a közlekedésfejlesztés, aminek egyik központi eleme a 21 milliárd forintból megépítendő új Főpályaudvar. Itt Papp László kiemelte, hogy ezek a fejlesztések nem a holnapnak szólnak, nem 2020-nak, hanem a már korábban említett vízióknak, amik a következő évtizedekig nyúlnak el, egy bővülő, fejlődő városnak pedig igenis szüksége lesz az új Főpályaudvarra. A vasútvonalat is fejlesztenék, így a tervek szerint Záhonyt például egy óra alatt el lehetne érni vonattal, ami Papp László szerint a befektetők számára is vonzó lehet.

A Főpálaudvar látványterve
A 471-es utat 2x2 sávossá bővítenék a tervek szerint, de rengeteg más helyen is lesznek munkálatok. A Főpályaudvar építése miatt ugyanis a Petőfi tér környékén a 4-es utat egészen biztosan lezárják, ez egyébként vélhetőlen 2017 nyarán történik majd meg, és egy éven keresztül tart majd a korlátozás. Emiatt a következő évben nagyjából 50 csomópontot át-, valamint kialakítanak majd. Papp László szavaiból úgy tűnt, hogy tisztában van vele, hogy az útlezárásoknak nagyon sokan nem fognak örülni, ezért ezzel kapcsolatban még szeretne többször is a debreceniek elé állni, és megfelelő módon kommunikálni ezt feléjük. "A fejlődésnek ára van" - mondta, és hozzátette, hogy bízik abban, hogy a debreceniek türelmesek lesznek a következő években.

Repülés és oktatás

A repülőteret a város egyik büszkeségének állította be a polgármester, hiszen amíg 2011-ben 18 ezer fős volt az utasforgalma, addig idén elérheti akár a 350 ezret is. Hamarosan újabb desztinációkat is bejelenthetnek, de erről még részleteket nem árult el Papp László.

Ilyen lehet majd a kispiac
Az oktatásra körülbelül 10 milliárd jut majd, ebből létrehoznak egy, a régióban egyedülálló nemzetközi iskolát, valamint beindítják a német kéttannyelvű oktatást.

"Béna kacsa"

"Béna kacsa lenne Debrecen, ha az Új Főnix Terv nem rendelkezne nagyon fontos kulturális ambíciókkal" - fogalmazott Papp László. A város nagyon szeretne 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lenni, bíznak abban, hogy a város minden lakója támogatja majd a projektet. A Csokonai Színház hamarosan megújulhat, hosszú évek után pedig úgy tűnik, végre a Zenedével is foglalkoznak majd. A hosszú évek óta befejezetlenül és üresen álló Latinovits Színház is elkészülhet, a Csapó utcára pedig hangversenytermet terveznek.

De ezen felül fejlesztik a nagyerdei parkerdőt, egyedülálló strandunk lehet, illetve a lakótelepek is fejlesztési forrásokhoz juthatnak.

A gondoskodó Debrecen

Az Új Főnix Terv része egy hospice ház kialakítása, a Malompark melletti Ifjúsági Parkból család- és gyermekjóléti központ lehet, és létrehoznának egy olyan intézményt, ami a sérült gyermekek átmeneti otthona lehetne.

Kiderült, hogy a terv keretében eddig mindösszesen 38 milliárd forintra pályáztak. A Főpályaudvar építésére már nyáron kiírják a közbeszerzési felhívást.

Hozzászólások