Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.21., szerda (Sámuel, Hajna)

Kiváló nők: íme, a jelöltek

Offmedia- 2016.10.07. 09:58
916
Két debreceni és egy hajdúböszörményi jelölt is van az idei Aranyanyu-díjra.
Molnár Csilla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Intenzív osztályának vezetője és Balogh Enikő, az egyetem orvostanhallgatója, illetve Tóthné Mikulás Veronika, a hajdúböszörményi idősek otthonának szociális gondozója is bekerült a Richter Aranyanyu-díj idei döntőjébe.

Képünk illusztráció
A 2011-ben alapított Aranyanyu-díjra Orvosnő kategóriában esélyes Molnár Csilla a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő pácienseit is egy pillanat alatt megnyugtatja erőt adó, mosolygós tekintetével. Az ő vezetésével segítette világra az egyetem orvoscsapata azt a kisbabát, aki mindössze 15 hetes magzat volt, amikor édesanyja súlyos agyvérzést kapott. Kilencven napon át viselték gondját, és ápolták az anyát, hogy kisbabája elég nagyra nőjön védelmet adó méhében. Habár az anya megmentése lehetetlen volt, a szakszerű orvosi ellátásnak és féltő szeretetnek köszönhetően nem csak a gyermeket, az anya szerveivel további emberéleteket mentett meg. Munkája során sokszor szembesülnie kell a halállal, de erőt, és lendületet ad számára az a tudat, hogy különleges feladatot kapott.

A Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, Balogh Enikő ámulatba ejtő aktivitással vesz részt bármiben, amivel segítségére lehet másoknak. Két éve megbízott transzplantációs koordinátori szerepet tölt be a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében, legnagyobb sikerének azt tartja, hogy egy külföldi lapba is sikerült cikket publikálnia. Csatlakozott a Teddy maci programhoz, melyben társaival azt tűzték ki célul, hogy segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét. A sport szerves része életének, önkéntes segítőként vett rész az U-18-as jégkorong világbajnokságon, női kosárlabda Európa-bajnokságon, kézilabda Európa-bajnokságon, úszóversenyeken, és műkorcsolya-versenyeken, valamint Gyerekmentő-rohamkocsi Futónagykövet lett. Az egyik szívéhez legközelebb álló segítségnyújtás számára mégis az, hogy haját, amikor megnő, rendszeresen felajánlja olyan gyerekeknek, akiknek betegségük miatt parókát kell viselniük. Balogh Enikő Egészségügyi szakdolgozó kategóriában nyerheti el az Aranyanyu-díjat - közölte a Debreceni Egyetem.

Tóthné Mikulás Veronika életútja saját elmondása szerint a rút kiskacsa története a 21. században. Jelenleg szociális gondozó egy hajdúböszörményi idősek otthonában, de előtte harminc évig gyártósoron dolgozott Hajdú-Bihar megyében. Amikor 45 évesen ráébredt, hogy szeretne segítségre szoruló emberekkel foglalkozni, iskolapadba ült. Éjszakánként tanult és idősgondozó lett. Nem volt könnyű helyzete, hiszen a szakma elsajátítása  mellett számítógépes ismereteit is bővítenie kellett. Kevesen hittek benne, de ő kitartóan küzdött céljaiért. Végül álma megvalósult. Az olajos köpenyt hófehér, élére vasalt munkaruha váltotta fel. A gyárból nehezen engedték el a megbízható munkaerőt, de végül jó utat kívántak neki az új életéhez.  Ma is napi 12 órában dolgozik, de környezete szerint arcán nem fáradtság, hanem elégedettség tükröződik.  Szabadidejében süteményt süt gondozottjainak, a bentlakók titkos kívánságait teljesíti. Egy-egy selyemkendő, egy szál virág, karkötő. Apróságok, de az idős nénik és bácsik számára ezek kincseknek számítanak a hétköznapokban. Jelenléte bearanyozza az otthon és az idősek életét. Meggyőződése, hogy minden pillanatot ki kell használni az életben a vidámságra  az utolsó percig. Az idősek pedig tudják, hogy egy ilyen kísérőre különösen nagy szükség van ott, ahol mindennapi látogató a betegség és az elmúlás - ezt már az aranyanyu.hu oldalán találtuk.

A döntősökre az alábbi linken lehet szavazni, az oldalon egyébként egy-egy kisfilmet is meg lehet nézni a jelöltekről.

Hozzászólások