Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Kósa: akár kollégiumokba is telepíthetik a menekülteket?

Somló-Bakos Dalma- 2016.09.28. 12:50
1470
Papp László és Kósa Lajos együtt mondták el, miért rossz Debrecennek a betelepítési kvóta.
Debrecen nem kér a menekültekből - jelentette kihatározottan szerdán Papp László, Debrecen polgármestere a kötelező betelepítési kvótáról szóló sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város közgyűlése kétszer is foglalkozott ezzel a témával, és mindkétszer egyértelműen elutasították Brüsszel kötelező betelepítési kvótára vonatkozó szándékait.

Forrás:offmedia.hu
"Debrecen az a város, amelyik saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy mit jelent a fokozódó migránsnyomás Magyarország számára" - fogalmazott a polgármester. Emlékezetett arra, hogy 1995 óta működött a városban a menekülttábor az egykori szovjet laktanya területén a Sámsoni úton. Úgy fogalmazott, hogy a város több mint 20 évig élt együtt "ezzel a helyzettel".

"Mindaddig, amíg ez elviselhető volt, a környéken élő polgárok is tűrték. Majd 2013-tól kezdődően, különösen akkor, amikor Brüsszel gyakorlatilag a zárt tábor helyzetét megszüntette és kinyitotta a menekülttábor kapuit - mondván, hogy nem lehet korlátozni az itt tartózkodók mozgásszabadságát - , attól kezdve a helyzet elviselhetetlenné vált" - mondta Papp László. A polgármester azt is hozzátette, hogay több mint 2 évig fokozódott a feszültség a város ezen részén, 2015-ben pedig "tarthatatlanná" vált a helyzet.

Forrás:offmedia.hu
A megoldást abban látta, amikor a kormány döntött a déli határzár megépítéséről, annak elkészültét követően pedig csökkent a migrációs nyomás Debrecenen. Ezt követte az, hogy tavaly decemberben bezárták az itteni menekülttábort.

"Ma Debrecenben nem kell biztonsági kockázatoktól tartani" - jelentette ki a polgármester. Szerinte ha összevetjük a debreceni helyzettel azt, hogy mi zajlik Nyugat-Európában, akkor a különbség "ég és föld". A nyugati biztonsági helyzetet "kritikusnak" nevezte.

Forrás:offmedia.hu
"Én a város polgármestereként nem akarom azt elfogadni, hogy Debrecenben néhány év leforgása alatt hasonló helyzet alakuljon ki, mint Hamburgban, Essenben, Kölnben, Salzburgban, esetleg Franciaország vagy Belgium számos városában. Nem tudom azt elfogadni, hogy a gyermekeinket, lányainkat, fiainkat úgy engedjük el mondjuk egy Campus Fesztiválra vagy egy virágkarneválra, hogy azt a kockázatot kelljen mérlegelni, hogy hazajönnek-e bántatlanul" - tette hozzá Papp László.

Így a város elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, de még a gondolatát is, hogy bárkiben megfogalmazódjon az, hogy a debreceni menekülttábort újra meg kelljen nyitni. "Debrecen nem kíván a menekülttáborral együtt élni a következő évtizedekben" - tette hozzá határozottan.

Forrás:offmedia.hu
Arról is beszélt, hogy mivel szerinte a menekültek "konkrétan hívásra érkeztek", ezért azoknak kellene gondoskodniuk róluk, akik ezt elkövették.

Szerinte a magyar baloldal a "lehető leggyávább álláspontot képviseli" ebben a kérdésben, ugyanis Papp László úgy fogalmazott, hogy nem mernek kiállni az "igenük" mellett, amellett, hogy támogatják azt, hogy mind Magyaarországra, mind Európába migránst telepítsenek be.

Azt mondta, Debrecennek az az érdeke, hogy utasítsuk el a kötelező betelepítési kvótát. Az október 2-i népszavazáson egyébként magas részvételi arányra számít, mert az előzetes aláírásgyűjtés során mintegy 40 ezer támogatójuk volt.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, Debrecen volt polgármestere aggodalmát fejezte ki atekintetben, hogy a betelepítési kvóta "felülről nyitott", ezt az Európai Bizottság az Európai Parlament elé tárta, "tehát van ilyen jogalkotási folyamat". "Aki azt állítja, hogy ez nem létezik, az nyilvánvalóan hazudik" - tette hozzá.

Forrás:offmedia.hu
Azt mondta, az Európai Unió 35 ezer ember kötelező betelepítéséről döntött. "Jellemző, hogy ezt sem tudják végrehajtani: 800-nál kevesebb azon menekültkérelmezők száma, akiket sikerült széttelepíteni Európában" - fogalmazott Kósa Lajos.

Vannak persze országok - köztük Magyarország is - , ahova egy menekültet sem sikerült telepíteni, a frakcióvezető szerint ennek az a magyarázata, hogy "mihelyst valahova elviszik őket, visszamennek oda, ahova eredetileg akartak menni, mert őket ott tartani erővel nem lehet". A felülről nyitott betelepítési kvóta szerinte ennél még drámaibb helyzetet eredményezne.

A kötelező betelepítéssel kapcsolatban Kósa Lajos két forgatókönyvet vázolt fel. Az egyik, hogy táborokba helyezi el az adott ország a menekülteket. A másik pedig, hogy a jelenleg üresen álló lakásokba kell betelepíteni a migránsokat. "Ezzel egyébként félelmetes sok fesztültséget okoznak majd. Részint azért, mert a jogos tulajdonosok egyáltalán nem örülnek majd, hogy az állam 'idediglenesen' igénybe veszi az ingatlanukat, és majd később, valamilyen keretek között elszámolnak a bérleti díj és az okozott károk esetén." Másrészt pedig a szomszédok és a környezet is fel fognak háborodni, hiszen "egy általunk nem ismert, az európai kultúrát el nem fogadó, integrálódni nem akaró, ismeretlen szándékú migránscsoport" költözik majd be a lakásokba.

Forrás:offmedia.hu
Mint mondta, más lehetőség nincs; a táborokat szerinte az Unió elutasítja, így tehát az üresen álló lakásokba fogják beköltöztetni a menekülteket. "Ne adj' Isten talán még azt is kitalálják, hogy kollégiumokba, azokba a szobákba, ahol egyébként éppen nincsen diák" - tette hozzá.

Németországban és Franciaországban Kósa Lajos szerint az üresen álló lakásokat veszik igénybe, szerinte pedig ezek a tények mind arra utalnak, hogy a kötelező betelepítési kvóta "elfogadhatatlan, rossz". Hozzátette gyorsan, hogy az üresen álló lakásokat természetesen "nagyon szívesen kiadjuk az itt tanuló egyetemistáknak, ilyen értelemben Debrecen befogadó város". De akik nem akarnak integrálódni, akik semmibe veszik a kultúránkat és a törvényeinket, azokkal "nem tudunk mit kezdeni" - figyelmeztetett.

Kósa Lajos szerint a migrációval kapcsolatban az Unió politikája elhibázott, nem segíteni, hanem megállítani kell a migrációt. A legfontosabbnak azt nevezte meg, hogy ne ide hozzuk a bajt, hanem oda vigyük a segítséget, "ahonnan ezek az emberek jönnek".

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások