Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Koszovóba induló katonákat búcsúztattak - képek

MTI- 2017.01.27. 14:33
1248
A koszóvói békefenntartó misszióba induló katonákat búcsúztattak Debrecen főterén péntek délelőtt. A több mint 300 tagú kontingens gerincét a debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandár katonái adják.
Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka az ünnepségen az egyik legfontosabb missziónak nevezte a koszovói szolgálatot, amelyet olyan országban kell teljesíteni, ahol a közelmúltban még háború zajlott. A kikényszerített béke még törékeny, ezért szükség van arra, hogy a KFOR katonái NATO-parancsnokság alatt szolgálva garantálják az ott élő népek biztonságát - mondta a vezérőrnagy.

Az összhaderőnemi parancsnok felidézte, hogy Magyarország 1999 óta vesz részt a KFOR keretében a béke biztosításában. A tábornok hangsúlyozta, hogy Magyarország elemi érdeke a Nyugat-Balkán békéje.

Elmondta azt is, hogy a koszovói a legnagyobb magyar békefenntartó kontingens: a 350 fős egység ebben a félévben a térségből kivonuló portugálok feladatait is átvéve, önálló műveleti zászlóaljként fog szolgálatot teljesíteni.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Huszár János felhívta a katonák figyelmét, hogy a misszió során Magyarországot, a Magyar Honvédséget képviselik, és kérte: úgy álljanak helyt a szolgálatban, hogy "öregbítsék a magyar katona, a debreceni katona hírnevét".

A parancsnok végezetül arra hívta fel a külföldi misszióba induló katonák figyelmét, hogy nehéz szolgálatuk során vigyázzanak egymásra, s tegyenek meg mindent azért, hogy "magabiztos, segítőkész, pártatlan katonákat lásson a lakosság".

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a magyar katonaságnak az Osztrák-Magyar Monarchiáig visszanyúló, évszázados hagyománya van a békefenntartásban.

Magyarország az elmúlt húsz évben bizonyította elkötelezettségét Európai biztonsága, a konfliktusok békés rendezése iránt Koszovóban, Afganisztánban, vagy a migrációs hullám megállításában az ország déli határainál - mondta.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Papp László hozzátette: Debrecen büszke arra, hogy a Magyar Honvédség legnagyobb katonai egységének, a Bocskai dandárnak adhat otthont. Kossuth szavait felidézve azt mondta, Debrecen ma is a szabadság őrvárosa, a debreceni katonák őrködnek azon, hogy béke legyen.

A cívisváros polgármestere fontos, humanitárius szolgálatnak nevezte a debreceni dandár katonáinak békefenntartó misszióját.

A kibocsátó ünnepség végén a békefenntartók díszmenettel tisztelegtek elöljáróik, családtagjaik és a búcsúztatásukra egybegyűlt debreceniek előtt a város főterén.

Hozzászólások