Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Lufik és jókívánságok: rákos gyerekeknek üzentek egészséges ovisok

Somló-Bakos Dalma- 2017.02.14. 13:10
2924
200 lila lufi, egészséges és beteg gyerekek – immár harmadik alkalommal emlékeztek meg a Klinikán a betegek világnapjáról.
Szimbolikus gesztussál emlékeztek meg a betegek világnapjáról a DE Klinikai Központ Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéke előtt. A Debreceni Egyetem óvodásai, a tanszék már gyógyult és most kezelt kis betegei mintegy 200 lufit engedtek fel, a „Hallják meg az égiek kívánságainkat” nevű rendezvény keretein belül, tulajdonképpen a fenti hatalmak segítségét kérve a beteg gyerekek gyógyításáért.

Beteg és egészséges gyerekek gyűltek össze elengedni a lila lufikat
Forrás:offmedia.hu
A lufik mind lila színűek voltak, ami egyrészt a reményt jelképzei, másrészt pedig a tanszéket közvetlenül támogató Leukémiás Gyermekekért Alapítvány is ezt a színt használja. A lufikra kötött jókívánságokat, például hogy „Sok együtt töltött időt a családdal!” pedig már az óvodások találták ki.

Forrás:offmedia.hu
A Debrecenben működő intézmény hivatalos néven a régió egyetlen, harmadik progresszivitási szintű gyermekhematológiai, onkológiai ellátóhelye, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az észak-alföldi régióban más ilyen intézményt nem találni.

Évente úgy 100-120 új beteg gyermeket ápolnak, akik főleg leukémiás megbetegedéssel kerülnek be, de van köztük, akit vérzékenységgel, vérszegénységgel kezelnek – tudtuk meg Kiss Csongor tanszékvezetőtől. A professzor azt mondta, az utóbbi csoportba tartozó gyerekek jelentős többségét meg lehet gyógyítani, a daganatos betegségek sikeres kezelésének az aránya pedig 80 százalékos Magyarországon. „Nyilvánvalóan ezzel nem lehetünk elégedettek” - tette hozzá utalva arra, hogy a szakemberek világszerte azon dolgoznak, hogy a következő évtizedekben már csak elvétve lehessen belehalni gyermekkori daganatos betegségbe.

Forrás:offmedia.hu
„Ilyenkor a szülők azt érzik, mintha rájuk szakadt volna az ég. Sokszor, iskolázottsági szinttől függetlenül nem is értik meg azonnal, mi történik, olyan érzelmi sokkhatás alá kerülnek” - árulta el azzal kapcsolatban, hogy milyen, amikor egy szülő felé közölni kell a rossz hírt. Elmondta, hogy többször, ismételten, folyamatosan, közérthetően kell megbeszélni velük, minek néznek elébe, milyen kezelési, gyógyítási folyamat áll előttük, mi ebből a kiút, mit tudnak a szülők hozzátenni a gyógykezelés hatékonyságához. „Az orvosokon, nővéreken kívül pszichológusok és kórházpedagógusok is dolgoznak az osztályon, akik segítenek a kommunikációban” - tette hozzá Kiss Csongor.

Forrás:offmedia.hu
A professzor úgy gondolja, hogy a gyerekeknek is könnyebb, ha tisztában vannak a helyzetükkel, ezért velük is őszintén megbeszélik, mennyire súlyos az állapotuk. „Ilyenkor természetesen elmondjuk azt is, hogy van ebből kiút, és neki is akarnia kell a gyógyulást” - fogalmazott.

Kiss Csongor tanszékvezető
Forrás:offmedia.hu
„Nem csak a szó valóságos értelmében vagyok nagypapa, hanem úgy is, hogy sok, korábbi betegemnek már saját gyerekei vannak” - mondta a tanszékvezető. Kiderült, hogy nagyon sok, már gyógyult beteg tudatosan nem jár már vissza hozzájuk. „Velük ha véletlenül találkozunk, el is mondják, hogy nagyon hálásak, de igyekeznek elfelejteni azt, ami egykor velük történt. Ők már egészségesen élnek, felnőttek, beilleszkedtek a társadalomba – és ez így is van jól szerintem” - mondta Kiss Csongor.

Forrás:offmedia.hu
A már korábban említett Leukémiás Gyermekekért Alapítvány gyakorlatilag a tanszék közvetlen alapítványa, ami már 27 éve működik. Több kuratóriumi tag is a tanszéken dolgozik, így szinte rögtön látják, mire is van szükség: takarítószerre, tévére, vagy éppen beléptetőrendszerre.

Hetey Attiláné, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja
Forrás:offmedia.hu
„Már megtehetjük, hogy a családokat is támogatjuk. Például van, hogy fürdőszobát vagy transzplantáción átesett gyermek otthoni szobáját újítjuk fel” - mondta Hetey Attiláné, kuratóriumi tag.

Forrás:offmedia.hu
Szoros a kapcsolat az egyetem ovisaival – tette hozzá, példaként felhozva, hogy kézműves foglalkozásokat is tartanak nekik. Ez és a keddi esemény célja pedig a figyelemfelhíváson kívül az, hogy a gyerekek elfogadóbbak legyenek a beteg társaikkal szemben, illetve az, hogy egyáltalán beszéljenek a betegségről. Szerinte ezekből a kicsikből felnőttként sokkal figyelmesebb emberek válhatnak. „Ráadásul a beteg gyerekeknek is szükségük van arra, hogy lássanak maguk körül vidám, egészséges gyerekeket” - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk:

Hozzászólások