Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Már nem nyomoznak az eltűnt Csontváry-kép után

Offmedia- 2016.06.14. 00:32
516
A Debrecenből eltűnt képet két éve nem találja a rendőrség.
A Debreceni MODEM-ből még két évvel ezelőtt tűnt el Csontváry Kosztka Tivadar "Éjszakai jelenet kápolnával" című festménye Nemes Lampérth József "Táj dombokkal" című tusrajzával együtt. A két kép több mint 100 millió forintot ért, és nem is a múzeum tulajdonában voltak, hanem ezeket Antal Péter debreceni műgyűjtű, ügyvéd adta nekik letétbe.

Csontváry Kosztka Tivadar: Éjszakai jelenet kápolnával
Varga Zoltán, DK-s képviselő hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a képek eltűnése miatt, a rendőrség azonban ezt elutasította. A képviselő a Facebook-oldalára is feltette az elutasító határozatot.

Forrás:Facebook/Varga Zoltán
"Üzemi baleset? Felszívódtak, dimenziót ugrottak, az anunaki gyíkemberek vitték el őket? Szóra, és vizsgálatra sem érdemes a dolog. Még akkor sem, ha a város (és annak lakói) kifizettek kártalanításként a műgyűjtőnek 134 millió forintot. A kár szinte el is elhanyagolható. Senki nem felelős, senki nem hibás. Nincs hűtlen kezelés…és nincsenek képek sem" - fogalmaz Facebook-oldalán Varga Zoltán.

Az ügy rejtélyessége, hogy erőszakos behatolásra utaló jelek nem voltak, a galériába látszólag nem törtek be, a hiány egy leltárnál tűnt fel a dolgozóknak.

"Nem lehet kijelenteni, hogy ellopták a képeket – a képek eltűntek" - ezt még Kunkli Krisztián, a MODEM akkori igazgatója nyilatkozta, amikor eltűntek a képek. Az önkormányzat vizsgálata szerint Kunkli Krisztián "súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegte kötelezettségét", ezért az igazgatót elbocsátották.

Antal Pétert az önkormányzat kártalanította. Azt azonban még mindig nem tudni, hol vannak az eltűnt képek, és úgy tűnik, erre egy darabig nem is kapunk választ.

Hozzászólások