Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Megdöbbentő dolog történt: ismét csőtörés volt Debrecenben

Offmedia- 2016.05.04. 11:21
580
Erre tényleg kevesen számítottak.
Lassan már heti szinten visszatérő programja Debrecennek, hogy egy-egy utcát elönt a víz. Pár hete a Kossuth utcán volt csőtörés, hétfőn pedig a Csapó utcán volt akkora galiba, hogy a városnak szinte minden részén lehetett érezni a következményeket csökkent víznyomás vagy teljes vízhiány formájában.

Szerda délelőtt a Böszörményi út és a Bartók Béla út kereszteződésében volt csőtörés, amelynek következtében percek alatt hatalmas dugó alakult ki, a forgalmat rendőrök irányították. A Hunyadi utca irányában negyed tíz körülre gyakorlatilag már a plázáig álltak az autók.

A frekventált útszakaszon a Debreceni Vízmű Zrt. azonnal megkezdte a hiba feltárását. A hibahelyen egy 400 mm-es öntött vas anyagú vezeték húzódik. Az öntöttvas vezetékek az egyik legidőállóbb vezeték fajták, a hibák oka általában a csövek csatlakozásánál fordulnak elő - közölte a Debreceni Vízmű Zrt.. Ezek a kötések még nem gumigyűrűs tömítéssel rendelkeznek, hanem a hagyományos kender, és ólomkiöntés biztosítja a vízzáró kapcsolatot. A szivárgó csőkapcsolat javítása a tömítések zömítésével, és egy külső speciális idom felszereléséből áll.

Ez rutin beavatkozásnak minősül, amit néhány óra szoktak elhárítani állítólag. Sajnálatos, és bosszantó jelenség, hogy a víz megjelenése a felszínen, nem minden esetben a hibahely felett történik. A jelenlegi hibahely feltárás során is azt kellett tapasztaniuk a vízmű munkatársainak, hogy a hiba nem a víz feltörési helyén van. A forgalmi viszonyok miatt és a hétvégi rendezvények hatására, azt a döntést kellett hozni, hogy a hibahely további keresését felfüggesztették, és helyette, átmenetileg a hibás csőszakasz kizárását kezdeményezték. A hibás szakasz kizárása, a lakossági vízigényekben nem okoz zavarokat, egyedül az üzemanyag töltő állomás vízellátásról kell ideiglenesen gondoskodni. A hibahely kijavításának az időpontja később kerül meghatározásra, az önkormányzattal folytatott egyeztetést követően.

A hét elejétől megszaporodó hibahelyek száma, összefüggésbe hozható az április hónap végi jelentősebb csapadék talajvízre gyakorolt hatásával, valamint a hétfő reggeli rendkívüli szolgáltatás kiesés, gyors visszaállításából adódó nyomáslengések következményeivel.

A közlekedési forgalmat jelentősen korlátozó vízműves hibaelhárítások hirtelen megnövekedése ellenére is a Debreceni Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő viziközmű rendszer műszaki állapota jónak mondható, karbantartása, javítása, felújítása az elmúlt évekhez viszonyítva nem romlott, a szolgáltatási ágazatot sújtó jelentős gazdasági terhek ellenére.

Jelenleg a belvárosban nincs olyan viziközmű, aminek a halaszthatatlan cseréje, pénzhiány miatt hiúsult volna meg.

Hozzászólások