Keresés
9O
Debrecen
2017.10.19., csütörtök (Nándor)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • "Megrendítően szimbolizálja a debreceni hősök lelkét" - új emlékművet avattak

"Megrendítően szimbolizálja a debreceni hősök lelkét" - új emlékművet avattak

Offmedia- 2016.10.23. 18:59
1431
60 éves kötelezettségének tett eleget Debrecen a város polgármestere szerint.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak tiszteletére új emlékművet emelt és avatott a város október 23-án, délután 5 óra után. Nagyjából azokban a percekben volt az esemény a Kossuth utcán, mint amikor hatvan évvel ezelőtt eldördültek az első lövések a városban. A fegyvertelen, tüntető tömegbe kegyetlenül belelőttek, aminek két halálos áldozata, és több sérültje is volt.

Forrás:Somló Samu
A Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékművel 60 éves kötelezettségének tett eleget a város - fogalmazott az avatáson, Papp László, Debrecen polgármestere. 40 ezres tömeg követelte Debrecenben 1956 október 23-án a diákság 20 pontját, és 40 ezren nem mérlegeltek ott és akkor, hogy a tüntetésnek milyen következménye lehet - tette hozzá. Az életüket kockáztatták azok, akik úgy érezték, minden mindegy, csak ne kelljen úgy élniük, mint a Rákosi-rendszerben. "Debrecen népe egy emberként zúgta el a követeléseit" - mondta a polgármester.

Forrás:Somló Samu
Papp László szerint "1956 nélkül nem lett volna rendszerváltás 1989-ben, és nem lenne szabad Magyarország 2016-ban". A beszédében kiemelte, hogy a nemzeti összefogásnak egy olyan példája valósult meg Debrecenben, ami a modern történelemben is ritkaságban számít.

Forrás:Somló Samu
1957-ben körülbelül 100 debrecenit ítéltek rövidebb vagy hosszabb idejű börtönbüntetésre a megtorlások során - emlékeztetett Papp László. Mint mondta, számunkra 1956 élő embereket és áldozatokat jelent.

Forrás:Somló Samu
A frissen leleplezett szoborról azt mondta, megrendítően szimbolizálja a debreceni hősök lelkét. "Tisztelgés azok előtt, akik küzdelmükkel példát mutattak az utódokat" - zárta beszédét.

Kicsit küzdelmes volt, eltartott néhány percig, de végül sikerült lerántani a leplet a szoborról
Forrás:Somló Samu

Forrás:Somló Samu

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldást mondott
Forrás:Somló Samu

Forrás:Somló Samu

Forrás:Somló Samu

Hozzászólások