Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Megújul a színház és több óvoda is Debrecenben - ezek a tervek 2017-re

Megújul a színház és több óvoda is Debrecenben - ezek a tervek 2017-re

Offmedia- 2017.02.10. 13:48
1095
Elkezdődik az építkezés a Nádor utcán is, ahol a Család- és Gyermekjóléti Központ épül fel.
Idén az óvodai ellátásra 5,7 milliárd forintot, kulturális ágazatra 4,2 milliárd forintot, a köznevelési ágazatra 3,1 milliárd forintot, míg szociális és gyermekjóléti feladatokra 2,8 milliárd forintot fordít Debrecen - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs alpolgármester.

A Család- és Gyermekjóléti Központra 522 millió forintot fordítanak a tervek szerint. Az előkészítő folyamatok, továbbá a telekalakítási eljárás 2017. január végére lezajlott. Ennek megfelelően az építési engedélyezési tervdokumentáció elkészült, jelenleg a kiviteli tervek készítése zajlik. A jogerős építési engedély megszerzését, valamint a kiviteli tervek véglegesítését követően, a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás megindítható. Az intézmény kivitelezési munkái várhatóan 2017 őszén elkezdődhetnek, amelynek várható időtartama egy év.

Komolay Szabolcs szerint az alábbi intézményeket stabilan és biztonságosan működtetik:

DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központ   360 millió Ft
DMJV Gyermekvédelmi Intézmény 97,5 millió Ft
DMJV Egyesített Bölcsődei Intézmény 1 165 millió Ft
DMJV Városi Szociális Szolgálat   484 millió Ft
DMJV Idősek Háza 759 millió Ft

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere
Forrás:Miskolczi János
A szociális ellátás rendszerén tavaly év végén változtatott az önkormányzat, a módosítások januártól léptek életbe, az volt a cél, hogy minél többen tudják igénybe venni a rászorulók közül a támogatásokat. Szociális támogatásokra 440 millió forintot fordítanak.

A szociális kiadásokon belül továbbra is tartalmazza a költségvetés:
- a 70 év felettiek hulladékdíj támogatását 202 millió forinttal
- a 65 év felettiek 5 alkalommal történő belépését a gyógyfürdőbe 25 millió forinttal
- a tehetséges tanulók támogatását 6 millió forinttal.

A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének állami támogatását 20 millió forinttal egészítené ki az önkormányzat annak érdekében, hogy a gyermekek komplett menüt kaphassanak.

Az önkormányzat által kötelezően ellátandó szociális- és gyermekjóléti feladatok biztosítására az ellátási szerződések keretében idén 41 000 000 Ft áll majd rendelkezésre, amely a 2016. évhez viszonyítva 5 000 000 forinttal magasabb összeg.

Forrás:Miskolczi János
Ugyancsak emelkedik a hátrányos helyzetű gyermekek hétvégi étkeztetésének megvalósítására rendelkezésre álló forrás. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportja idén 500 000 forinttal több támogatásban részesül a feladat megvalósítására a tervek szerint (2016. évben a támogatás összege: 4 000 000 Ft volt).

A hátrányos helyzetű gyermekek nyári üdültetésére ebben az évben ötmillió forintot terveznek.

Megújuló Csokonai Színház

A kulturális ágazat legnagyobb folyó beruházása a Csokonai Színház teljes felújítása, amelyhez a kormány 6,3 milliárd forintos támogatást adott. A beruházó az MNV Zrt, de szoros együttműködésben a debreceni önkormányzattal. Ebben az évben a fejlesztés előkészítése zajlik, a kiviteli munkák jelentősebb része 2018-ban várható, a korszerűsítés pedig 2019-ben fejeződik be.

Bölcsiket és ovikat is fejlesztenek

13 bölcsődét és óvodát fejleszt Debrecen mintegy 2,1 milliárd forintból. Többek között a Nagyerdei óvodát, a Boldogfalva utcai óvodát, a Liget óvodát, az Alsójózsai Kerekerdő óvodát, a Gönczy Pál utcai óvodát újítják fel. 19 intézmény energetikai felújítását is elvégzik 5,3 milliárd forintból, amelyből 17 ezen szektorokhoz tartozik. Itt a legnagyobb volumenű fejlesztés a Jerikó utcai épületegyüttest érinti, amelyre 1,2 milliárd forintot költ a város önkormányzata.

Hozzászólások