Keresés
-18O
Debrecen
2019.03.23., szombat (Emőke)

Mennyire mérgeznek a debreceni autók?

Offmedia- 2016.04.13. 09:12
517
Tízezrével futnak olyan gépkocsik az utakon, amelyek a nekik megengedettnél jóval több mérget bocsátanak a levegőbe.
A forgalmasabb utakon gyalogolva szinte óhatatlanul elhalad mellettünk egy-egy olyan jármű, amelyiknek valami gond van a kipufogójával - a kellemetlen bűz akár hosszú percekig is megmaradhat utána. Az ilyen kipufogógáz pedig minden valószínűség szerint mérgező - írja a kornyezetvedelem.atlatszo.hu. A lap szerint tízezrével futhatnak olyan gépkocsik az utakon, amelyek a nekik megengedettnél jóval több mérget bocsátanak a levegőbe.

2015-ben négy városban, Debrecenben, Győrben, Budapesten és Szegeden vizsgáltak meg összesen 1504 autót, hogy néhány méreg szintjét megmérjék a kipufogógázban. A vizsgálat szerint - noha a pár évvel ezelőttiekhez képest jobbak voltak az eredmények - túl sok a levegőszennyeződés a benzines autók 12, valamint a dízelesek 7 százalékánál.

Forrás:Getty Images
„Budapesten (kicsit) és Győrben «rosszabbak» az autók az átlagnál, míg Debrecenben és Szegeden jobbak. Az utóbbi két városban kevés a rossz gépkocsi (!). Nagyon valószínű, hogy az eltérés nem valós helyzetet, hanem egyéb, évek óta részletesebb vizsgálatra javasolt (szisztematikus hibát) különbséget tükröz. Saját mérések szerint a győri eredmény felel meg a valóságnak” - idézi a lap a méréssorozat értékelését.

Évente négyezren halnak meg Magyarországon olyan betegségben, amit a kipufogógázban lévő mérgek okoznak.

Hozzászólások